Fóton nagyon komoly filmturisztikai fejlesztések lesznek, világszínvonalú látogatóközpont épül. Az etyeki Korda Stúdiót már ma is látogathatják a filmek szerelmesei, Kisvárdán pedig olyan szórakoztató park épült, amelynek a tematikája a film. Itt ráadásul eredeti díszletek között is bolyonghatunk – mondta Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, az Utazás a tudományban elnevezésű tudományos konferencián, Budapesten.

A Corvinus Egyetemen tartott tudományos konferencián a turisztikai szakember kiemelte a kisvárdai Cinemaqua Film- és Natúrparkot, ahol igazi filmturisztikai utazást tehetünk. A helyszínen több, mint 20 filmet idéznek fel az egyes egységek. Évről évre más és más a tematika, volt, hogy Amerika állt a fókuszban: az 1610-es Jamestown Pocahontas alakját idézte, ahol aranyat moshattak a látogatók az aranyláz korába repülve, pisztolyok dörgése idézte fel a Vadnyugat világát, de láthattuk a Szabadság-szobrot vagy a Rushmore-hegyet is, az amerikai elnökök sziklába vésett képmásával. Míg a felnőttek kedvenc filmjeik díszleteit barangolják be és kellékeit veszik kézbe, esetleg maguk is kipróbálják a filmkészítés egyes mozzanatait, addig a gyerekek a kicsiknek szóló mozik világában, a Játékkészítő mesevalóságában merülhetnek el, vagy próbára tehetik ügyességüket, kiélhetik kalandvágyukat a különböző játékok és kihívások segítségével – írta a Világszám.

A szakember beszélt még a fóti fejlesztésről is, ahol a közép-kelet-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group Magyarország cégcsoport, amelynek 11 millió euró értékű beruházása 2024 első negyedévében készülhet el. A virtuális stúdió a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense, ezért a beruházás a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja majd Magyarországra.

A konferencián kommunikációval, turizmussal foglalkozó szakemberek vettek részt.