Hét hóvirágfaj huszonnyolc változata nyílik Alcsútdobozon, az ország egyik legelső angolparkjában, mintegy két és fél hektáron. A február közepétől márciusig pompázó növények között csak kicsi különbségeket lehet felfedezni, az összhatás azonban csodálatos, hiszen fehér-zöld szőnyeg hullámzik a kora tavaszi szélben.

A fővárostól 40 kilométerre, a Váli-völgyben található az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, amelynek legszebb része a nagy rét a tóval.  A park gazdái, József nádor, és később József főherceg lelkes növényhonosítók voltak, akik több száz új fajjal gazdagították a magyar növényállományt. Leginkább az ő munkásságuknak köszönhető, hogy a parkban több mint 500-féle fa és cserje él.

Az arborétumot egész évben érdemes felkeresni, de február közepétől márciusig a legkülönlegesebb, amikor a térség legnagyobb hóvirágmezője is megcsodálható. 

A park állatvilága is említésre méltó. A patakok mentén jutnak be az arborétumba a vaddisznók, őzek és rókák, a víz pedig vonzza a szürke gémeket és a jégmadarakat.

Fakopáncsot is gyakran hallhatunk a lombok között, az egyik épület használaton kívüli részében kis patkósdenevérek élnek, a patak egyik ágában pedig hódok építettek gátat maguknak.

Az Alcsúti Arborétum honlapját érdemes időnként megnyitni, mert ott lehet megtudni, hogy mikor milyen különlegességgel várják a látogatókat. A park márciustól szeptemberig minden nap tíztől hat óráig van nyitva, viszont októbertől februárig csak csütörtöktől vasárnapig, tíztől négy óráig fogadja az érdeklődőket. A belépő 2400 forint, a gyerekek és a nyugdíjasok kedvezményes jegye 1800 forintba kerül.