A Vízügy, a Bahart és a Hajógyár összehangolt munkája eredményeként a tó lehető legkisebb vízszintcsökkenése mellett sikerült feljuttatni az új kompokat a Balatonra. Amennyiben az időjárás-előrejelzés nem változik lényegesen, az idei üdülési szezonban a tó átlagvízállása 80-85 cm felett marad, ami meghaladja a tavaly nyár végi értékeket.

A hajók mozgatásánál a vízügyi szakemberek egyik legfontosabb célja a Balaton elkerülhetetlen vízmennyiség-veszteségének optimalizálása volt, ezért feszes ütemtervet állítottak össze. Modellezték a vízszinteket, vízeresztési és hajómozgatási ütemezést dolgoztak ki, felkészítették a Siót a hajók fogadására, eltávolították a torlaszokat.

A kritikus hidakhoz hat ideiglenes vízmércét telepítettek, melyek biztosították, hogy a hajók minimális várakozási idővel vagy akár azonnal biztonságosan, megfelelő vízmélység mellett át tudjanak haladni a hidak alatt. A mércék segítségével a vízügy mérnökei pontosan követni tudták a vízhozamnövelések és -csökkentések időtartamát, valamint a hidaknál jellemző vízszinteket. Az információáramlás gyorsítása érdekében egy új mobil-applikációt vezettek be, melynek segítségével a friss mérési eredmények szinte azonnal a döntéshozók rendelkezésére álltak. A rendszer jelesre vizsgázott.

A Vízügyi Igazgatóságokról érkezett öt mérőcsoport a nap 24 órájában végzett méréseket a Sió mentén. Az állandóan frissülő adataiknak köszönhetően a hajók helyzete és a hidrológiai állapot folyamatosan nyomon követhető volt a Sió-csatorna minden pontján.

Az eredmény: a hajók felvontatása a lehető legkisebb vízveszteséget okozta a Balatonon, miközben a tó természetes vízkészletváltozására az átlagosnál csapadékosabb június eleji időjárás is kedvezően hatott.

A Balatonból leeresztett vízmennyiség júniusban 6,5 cm volt. A tó vízkészletének természetes változása pedig, ami vízeresztés nélkül is bekövetkezett volna, ebben a hónapban 4,5 cm. Tehát a vízeresztés időszakában a tó átlag vízállása összesen 11 cm-t csökkent (121-ről 110 cm-re).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése szerint a nyár folyamán az ilyenkor megszokottnál kissé melegebb, átlagosan csapadékos időjárás várható a Balaton vízgyűjtő területén, így a tó természetes vízkészletcsökkenése átlagosnak valószínűsíthető. Amennyiben az időjárás-előrejelzés nem változik lényegesen, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az idei üdülési szezonban a tó átlagvízállása 80-85 cm felett marad, azaz meghaladja a 2022. évi nyár végi értékeket.