A környezettudatosság nem csupán egy divatos téma, hanem a háztartási cikkek egyik legfontosabb követelménye, különösen a fürdőszobák esetében. Az ideális fürdőszobai megoldások azonban nemcsak időtálló minőségűek és energiahatékonyak, hanem az esztétikai követelményeknek is megfelelnek.

A Strohm-Teka hazai reprezentatív felmérése* szerint a fürdőszoba felújításával, átalakításával kapcsolatos beszerzéseknél a termékek tartóssága (76%) és a megfelelő ár-érték arány (70%) a legfontosabb szempontok. Ezt követi az energiatakarékosság, ami a válaszadók 53%-ánál alapkövetelmény. A dizájnt a megkérdezettek 38%-a tette a nagyon fontos kalapba: ebből is látszik, hogy noha a felújítások zöme praktikus okokra vezethető vissza, egyre fontosabb szemponttá válik a stílus is. Ezek a felismerések inspirálták a Strohm Mofém Zrt. és a Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) közös, lakberendezőknek és belsőépítészeknek szóló rendezvényét is: melynek a fenntarthatóság van a fókuszában, miközben az esztétikumban a természet színeire és formáira helyeződik a hangsúly. A környezettudatosság más módon – például óceáni hulladékból készült Diego szőnyegek és a Woopla ehető evőeszközei, poharai és tányérai révén – is előkerült az eseményen.

A Strohm-Teka és a MOFÉM innovatív fejlesztései is arra teremtenek új lehetőségeket, hogy a fürdőszoba egyben egy környezettudatos, energiahatékony relaxációs helyszín legyen.

180° – ragyogó ötletek áramlása

A fürdőszobában eltöltött idő sokak számára többet jelent egyszerű tisztálkodásnál, hiszen a fárasztó hosszú napok után ez az a tér, ahol relaxálhatunk, gondolkodhatunk és megszépülhetünk. Manapság egyre gyakoribb, hogy a fürdőszoba válik mindennapjainkban a felfrissülés színterévé, ahol egy zsúfolt napon is eltölthetünk egy kis énidőt.

Ehhez kapcsolódva született meg a Strohm Teka legújabb innovációja, amely az otthonunk mellett a szállodákban és vendégségben is új szintre emelheti a kényelmet, valamint a higiéniát. A 180° zuhanyrendszer a piacon egyedülálló termék, mely egy mágneses rögzítésnek köszönhetően a felszállócsőbe rejti a gégecsövet és a kézizuhanyt, így alapesetben azok szemből és oldalról láthatatlanok. A használathoz elég csak 180 fokban elfordítani a felszállócsövet, és kivenni a mágnesessel rögzített kézizuhanyt. Fürdés után egy egyszerű mozdulattal vissza tudjuk tenni a kézizuhanyt és visszacsavarni a zuhanyoszlopot, ezáltal megtartva a tiszta és rendezett fürdőszoba képét. A fejzuhany használat esetén pedig csak a vizet kell megnyitnunk, miközben a gégecső végig rejtve és tiszta marad.

Az egyedülálló zuhanyrendszer tökéletesen képviseli a teljeskörű fürdőszobai megoldásokat kínáló Strohm Teka értékeit: gondoskodik, támogat és inspirál mindamellett, hogy nagy hangsúlyt fektet az egészségre és a könnyű tisztíthatóságra. „A 180° zuhanyrendszer formatervezése dekoratív, minimalista és funkcionális is egyben. Tervezésekor az egyik fő szempontunk az volt, hogy fokozzuk a fürdőszobába lépés élményét, és megoldjuk azokat a problémákat, amelyektől kényelmetlenné válhat a zuhanyzás” – mondta Deli Viktória, a Strohm Teka marketing igazgatója.

A gégecső és a kézizuhany elrejtése segít megakadályozni a cső összecsavarodását, és csökkenti a bőrkontakt és a kidörzsölődés kockázatát, ezzel megelőzve a baktériumok és kórokozók elszaporodásának veszélyét a bőrünkön. A 180° zuhanyrendszer elérhető termosztátos és Dual Control, valamint ezek Antibakteriális változataiban is.

Lavi – a természetes színek összkompozíciója

A márkánál megszokott természetközeli színek jelennek meg a legújabb termékcsalád modelljein. A Lavi stílusos fürdőszobabútorral, párásodásmentes tükörrel, öntöttmárvány káddal és több méretben és színben elérhető fa hatású csapteleppel is büszkélkedhet. „A Strohm Teka teljeskörű megoldásaival a fürdőszoba valóban egy privát tér tud lenni, ahol önmagunk lehetünk, ahol van időnk gondolkodni, ahol minden inspirál, miközben relaxálunk és jól érezzük magunkat. Ezt szem előtt tartva született meg LAVI termékcsaládunk, ahol egy teljes termékpalettával járulunk hozzá a fürdőszoba kényelméhez és az imént említett igényekhez” – mesélte Deli Viktória. A 2022-es Európai Termék- és Designdíj nyertes Lavi – amellyel a márka a Casa Décor 2023-as kiállításon is képviseltette magát – formabontó megoldás, amely hiánypótló a piacon, és tökéletesen megfelel a népszerű, természet ihlette trendeknek.

A skandináv ihletésű tiszta és esztétikus formák találkozásában született meg a termékcsalád, amely a már jól ismert króm bevonat mellett letisztult matt fehér, matt fekete és amazonas tölgy színek kombinációjában is elérhető. A már megszokott színek mellett a fa hatás teszi kifinomulttá és egyedivé az egyes termékeket.

A termékcsaládban többféle mosdó csaptelep, zuhany csaptelep, valamint kádtöltő csaptelep is megtalálható, így téve teljessé a fürdőszobai kollekciót. A csaptelepek formatervezését követve három új fürdőszobabútor is megszületett matt fekete-fehér, fehér és fekete-amazonas tölgy színkombinációkban. Az öntött márvány mosdópulttal elérhető Lavi bútorválasztékából bármelyik színkombináció választható ráhelyezett vagy részben süllyesztett öntött márvány mosdótállal. A kollekciót egy ovális, LED háttérvilágítással ellátott, fehér szegélyes tükör teszi teljessé, amely akár elfordítva is felhelyezhető ízlésünknek megfelelően.

Pilar – a fenntarthatóság pillére

A klímaváltozás, az energiaválság és a COVID-járvány árnyékában joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire környezettudatosak és energiahatékonyak a fürdőszobaberendezéseink. 2023-ban már nem elég beszélni a környezet védelmének fontosságáról: az energiatakarékosság, a higiénia és a praktikum alapvető tulajdonságai egy fenntartható fürdőszoba-berendezésnek. Az egyre emelkedő energiaárak arra késztetik az embereket, hogy mérsékeljék a háztartási eszközeik fogyasztását, így csökkentve a rezsiszámlákat. A vízfelhasználás első sorban a felhasználótól függ, de egy egyszerű beállítással vagy egy kis befektetéssel már nagy megtakarítás érhető el. Ezen az elven alapszik a piacvezető magyar csaptelepgyártó MOFÉM legújabb termékcsaládja is.

A több mint 120 éves tapasztalattal rendelkező márka időről időre különböző változtatásokkal reagál a folyamatosan változó vásárlói igényekre, technológiai elvárásokra. Így született meg a Pilar termékcsalád, ahol a környezettudatosság és az energiahatékonyság a kezdetektől fogva meghatározta a tervezés folyamatát.

A termékcsalád ólommentes sárgarézből készül, így a csaptelepek gyártása jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint a hagyományos ötvözetek esetében. A termék jobban ellenáll a korróziónak, és mivel gyakorlatilag nullára redukálódik az ivóvízbe történő ólomkioldódás, a felhasználók egészségét is védi. A csaptelepekre a hagyományos króm 6 bevonatokhoz képest úgynevezett króm 3 bevonat kerül, ahol a technológia magát a gyártási folyamatot is környezetbaráttá teszi. A bevonat jobb fedőképességű, kevesebb a selejtarány, és elegáns, sötétebb fémes színt eredményez. A MOFÉM Európában elsők között alkalmaz ólommentes sárgarezet és króm 3 bevonatot, így úttörővé téve hazánkat a környezetbarát csaptelepek gyártásában.

A környezetbarát gyártási technológia és egészségtudatosság mellett a víz- és energiatakarékosság is nagy hangsúlyt kapott a Pilar termékcsalád fejlesztése során. A mosdó csaptelepeket átfolyáskorlátozó elemmel látták el, amelynek köszönhetően a vízátbocsátás nyomástól függetlenül 5 liter/perc. Ez számokra lefordítva évi több mint 28 000 liter víz megtakarítást jelenti, vagyis egy Pilar mosdó csapteleppel egy év alatt annyi vizet tudunk megspórolni, ami elég lehet 280 kádban fürdéshez**.

Az energiahatékonyság jegyében a mosdó csaptelepeket úgy alakították ki, hogy középállásban először csak hideg vizet engednek. Ezáltal a rövid kézmosások alkalmával nem használnak feleslegesen energiát a víz felfűtéséhez. Ez egy évben több mint 810 kWh energiamegtakarítást jelent, ami 165 gépi mosásnak*** felel meg.

A természet érintése

A környezettudatosság jegyében a természet érintése volt a vezérelve az idei Casa Décor 2023 kiállításnak is, amelyre a Strohm Teka teljeskörű, minden apró részletre odafigyelő, innovatív fürdőszobai megoldásokkal látogatott ki. A természet közelségét visszacsempésző kollekciók természetesen minden kényelmi elemet magukban hordoznak, hogy támogató és gondoskodó közeget varázsoljanak a fürdőszobákból. A kiállításon bemutatott Lavi termékcsaládot Erico Navazo neves spanyol belsőépítész négy kulcsfontosságú területen is továbbgondolta. A mosdókagylót, a fürdőszobabútort és a csaptelepeket, a fürdőkádat, valamint a zuhanyrészleget érintő fejlesztés révén a Lavi olyan fürdőszobabelsőket eredményez, amelyekben „minden pillanatnak megvan a maga helye”.

Ez a megjelenés ihlette a Fenntarthatóság a lakberendezésben alapelvét is, hogy az innovatív lehetőségek mellett megjelenjen a természet az enteriörökben is. Így a LOSZ elnöke csapatával újragondolta a Strohm Teka bemutatótermében található 7 teljesen berendezett fürdőszobát a kiegészítők terén. A művészeti alkotások, az illatok, és a terek kiegészítőit a 4 őselemhez kapcsolódva alkották meg, ezzel is hangsúlyozva a természet fontosságát. A tereket a Diego letisztult és álompuha szőnyegei tették tökéletessé.

Fürdőszobától az óceánig

A Diego a természet fontosságát nem csupán a rendezvényen erősítette. A Sedna padlószőnyegcsaládjának gyártása környezetbarát módon, a 100%-os újrahasznosítás és innováció jegyében történik. A puha, elegáns és tartós termékcsaládot a tengerben hagyott, világszerte összegyűjtött halászhálókból, egyéb műanyag hulladékokból, valamint régi szőnyegekből állítják elő. A szőnyegek hátulja pedig 100%-ban újrahasznosított PET palackokból készül. Évente mintegy 640.000 tonna halászfelszerelést veszítenek el az óceánban, több millió bálna, delfin, fóka, teknős és madár pusztulását okozva. A Sedna padlószőnyegek készítésével több ezer tengeri élőlény kihalását akadályozzák meg, akik így nem akadnak bele ebbe az életveszélyes vízi hulladékba. Az eredmény nemcsak egy gyönyörű és csodálatosan puha padlószőnyeg a lábunk alatt, hanem egy lépés a fenntartható élet és tisztább bolygó irányába.

A fenntarthatóság új szintje: ehető tányérok és poharak

A rendezvényen a finom falatok után, akár a tányért is megehettük volna, valamint a RobotX által egy robotkar főzte le a kávét, amit akár még a csokis pohár is ízesíthetett. A Wopla ehető vegán étkészletei természetbarát anyagokból, valódi innovációval szolgálnak, hiszen a tányérok, evőeszközök és poharak teljesen természetes és 100%-ban ehető alapanyagból készülnek, kímélik a környezetet, mert teljesen lebomlanak. A magyar fejlesztők álta tervezett poharak és tányérok olyan termékek, amelyeket eddig nem hasznosított, vagy csak kisebb hozzáadott értékű anyagként értékesített malomipari összetevőkből állítanak elő. Ezek az alternatívák lehetővé teszik a hagyományos műanyag- vagy papírtermékek helyettesítését és jelentős mértékben csökkentik a hosszú idő alatt lebomló hulladék mennyiségét és ezzel a környezetszennyezés mértékét. A Wopla különböző ízeket és színeket kínál, hogy a fogyasztók élvezhessék az étkezés élményét, miközben csökkentik a környezeti lábnyomot.