Együttműködik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) a tisztaenergia-átmenet elősegítése érdekében a keleti partnerség országaiban. Az EU4Energy projektben eddig elért eredményekről egyeztetett Ságvári Pál, a hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a CEER vezetőivel a Tbilisziben megrendezett Megújuló Energia Befektetési Konferencián.

A EU4Energy projekt biztosítja a térség szabályozó hatóságainak együttműködését, és hozzájárul a hatékony jogalkotási és szabályozási keretek kialakításához. A program kapcsán Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese elmondta: „A MEKH számára stratégiai fontosságú a többi szabályozó hatósággal való tudáscsere, és bízunk benne, hogy ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva hozzájárulhatunk a térség szabályozási kereteinek jobbításához.”

Ságvári Pál találkozott Annegret Groebellel, a CEER elnökével és Charles Esser főtitkárral a CEER társszervezésében rendezett a Megújuló Energia Befektetési Konferencián (Renewable Energy Investment Conference) Tbilisziben, Georgiában. A találkozón a felek megvitatták a MEKH részvételét az EU4Energy projektben, valamint a MEKH és a CEER együttműködésének további lehetőségeit.

A 2022. júniusban aláírt megállapodás értelmében a MEKH szakértői (a többi CEER-tag szabályozó hatóság szakértőihez hasonlóan) egyéni megbízásokat vállalhatnak, hogy segítsék a CEER-t az EU4Energy projekt megvalósításában a Keleti Partnerség országaiban (Örményország, Azerbajdzsán, Georgia, Moldovai Köztársaság, Ukrajna). A feladatok jellege változatos, a kutatások, elemzések és jelentések készítésétől a műhelyviták és előadások megtartásáig terjedhet. „A MEKH első ízben idén ősszel járult hozzá jelentősebben a munkához: konkrét megbízás keretében szakértőnk dolgozza ki az Azerbajdzsáni Köztársaság regionális villamosenergia-piacának kialakításához szükséges lehetséges forgatókönyveket és stratégiákat” – mondta Ságvári Pál.

Az EU4Energy Program II. fázisa („A tiszta energiára való átállás elmozdítása a Keleti Partnerség országaiban”) 2024. decemberéig tart azzal a céllal, hogy hozzájáruljon az energiaügyek hatékony és eredményes jogalkotási és szabályozási kereteinek kialakításához, valamint támogassa a régió tiszta energiára való átállását, és energiapiacainak liberalizációját. Az EU4Energy kezdeményezést az Európai Unió finanszírozza, összesen 8,5 millió eurós költségvetéssel, és az Energiaszabályozók Európai Tanácsa, a Nemzetközi Energiaügynökség és az Energiaközösség Titkársága közösen hajtja végre.