A FERZOL Kft. kiemelt figyelmet szentel a környezettudatos magatartásnak és a társadalmi felelősségvállalás jegyében, a jövőben jelentősen csökkenteni szándékozik az ökológiai lábnyomát. Az év elején teljes vállalati szinten elemezték helyzetüket, számba vették a lehetőségeiket és tudatosan tervezik a jövőben CO2 kibocsátásuk csökkentését.

A COVID járvány enyhülését követő háború, a vele érkezett gazdasági kockázatok és energiaválság új kihívások elé állította a tápiószőlősi fémipari céget. A nagyvállalati beruházási program számukra biztosított lehetősége és a vállalati nyereség felhasználása a jelenlegi helyzetben mindenekelőtt a FERZOL Kft legnagyobb, tápiószőlősi telephelye energiabiztonságának megteremtését és energiahatékonysági fejlesztésének megvalósítását tette szükségessé.

A FERZOL az elmúlt időszakban a COVID járvány és a gazdasági, piaci környezet változásának ellenére folyamatosan fejlődni tudott. A cég telephelyein folyamatos technológiai fejlesztéseket, beruházásokat indítottak. A FERZOL ma már megnövelt hatékonysággal, energiatudatosan, jelentős volumen növekedéssel, 36 000 m2-en végez síklemez megmunkálást, annak szinte minden elemével és mindehhez több mint 500 dolgozót foglalkoztat. A dolgozók átlagéletkora 40 év. Teljes bevételük 2022-ben meghaladta az 42 millió eurót. Az elmúlt 18 évben 13 db beadott és 10 nyert pályázatuk volt, összesen 1,66 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak. A tulajdonosok nagyon büszkék arra, hogy a pályázati támogatás mellett, a nyereség jelentős részét folyamatosan fejlődésükre, erősödésükre, termelői kapacitásuk növelésére használják fel.Bíró Zoltán a FERZOL Kft. tulajdonos, ügyvezető igazgatója

Napjainkban az energiabiztonság megteremtésének első és talán legfontosabb lépése egy nagy energiaszükségletű vállalat számára az energiaszolgáltatókkal történő hosszú távú megegyezés. Az elszabadult energia árak és az energiakockázatok miatt meghatározó kérdéssé vált, hogy legyen energia, legyen hosszú távon és kiszámíthatóan, mert ameddig nincs más alternatíva, alapjában véve ez garantálja a munkavégzésüket és a vállalati energiastabilitását. A villamosenergia szükségletüket – hasonlóan sok más ipari vállalathoz – a szabadpiacról szerzik be, ami az eddigi ár többszöröse lett. A földgáz beszerzése pedig 2022 október 01-től a szabadpiacon, napi tőzsdei áron történik.

A pályázati lehetőségek és önerő segítségével természetesen további alternatív megoldásokat is keres a vállalat. Az egyik kiemelt, nagy projektjük a tápiószőlősi telephelyükön a naperőmű beruházás lesz, amelyet akkumulátoros tároló egységgel helyeznek üzembe. Ez a cég elektromos energia fogyasztási szükségletének közel az 50 %-át fogja biztosítani éves szinten. A beruházás a terveik szerint 2023 augusztusára készül el. A naperőmű segítségével a tervezett, éves villamos energia megtakarításuk 1 650 MWh lesz, amely 2024-től éves szinten akár 557,5 tonna CO2 kibocsátás csökkenést jelenthet.

Megtörtént a vállalatnál a fényforrások korszerűsítése is, modern LED fényforrásokra. A LED fényforrás korszerűsítéssel a tervezett éves megtakarításuk 2023-tól – 229,03 MWh, a tervezett éves CO2 kibocsájtás csökkenés – tervezetten 80,2 tonna lesz.

A FERZOL 2023-ban is lépést kívánt tartani versenytársaival és az iparági technológiai kihívásokkal. Tisztában vannak azzal, hogy a termelés növekedése, nagyobb energiaigénnyel jár, amely hatékonyabb eszközök alkalmazását igényli. Így nem maradnak el a modern, energiahatékonyságot szem előtt tartó, hatékonyságot növelő technológiai fejlesztések sem.

Még a COVID időszak alatt sikerült lecserélniük a 30 db-os targonca flottájukat, új lítium ionos, modern targoncákra, amely a hatékonyság növekedése miatt mintegy 10%-os energiafelhasználás csökkenést jelent. Jelenleg nincs fosszilis energiaforrást használó, ill. hagyományos, elektromos targoncájuk sem. A gépjárműflottájuk modernizációja is elkezdődött hibrid, illetve elektromos gépkocsik beszerzésével. Az elektromos flottájukat minden évben új gépjárművekkel tervezik bővíteni, közte elektromos kisteherautókkal és nyergesvontatókkal. A szakértők álláspontja szerint egy elektromos gépjármű – átlagos futott kilométer esetén – 20 tonna CO2 csökkenést jelenthet. E mellett a fuvarszervezésüket és az üzemanyag felhasználását is szigorúbban koordinálják. Az eddigi CO lézer berendezéseiket Fiber lézer gépek váltották fel, amelyek 50%-os energiacsökkenést tudnak elérni.

A FERZOL Kft. földgázfogyasztásának jelentős részét a festőüzemek gázfűtésű kemencéi teszik ki. Ezért is fontos lépés számukra alternatív megoldásban gondolkodni. Hamarosan olyan átalakítást végeznek a kemencéken, amelynek hatására azok igény esetén elektromos fűtésre is át tudnak állni. E mellett a fűtési rendszerüket is geotermikus fűtésre módosítják. Mindezen beruházások segítségével 90 %-al tervezik csökkenteni éves földgázfogyasztásukat.

Természetesen ahhoz, hogy csökkenjen az energiafogyasztás a beruházások mellett szükség volt költséggel nem járó szervezeti intézkedések megtételére is. Az ügyvezető utasításban határozta meg a vállalat telephelyein lévő épületekre és az azokban lévő eszközökre, berendezésekre vonatkozóan az energiamegtakarítási szabályokat, felhívta a figyelmet az elvárt viselkedési normákra és szigorú takarékossági intézkedésekre szólította fel a munkatársakat. Az intézkedés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ajánlásai és a munkahelyi vezetők előzetesen összeállított javaslatainak figyelembevételével készült el. Jellemzően szokásokhoz, magatartási formákhoz kapcsolódó, beruházást nem igénylő beavatkozásokat tartalmaz. Céljuk, hogy mindezen energiatakarékossági intézkedések segítségével éves szinten akár 5-10%-os energiamegtakarítást érjenek el.

A CO2 kibocsátás csökkentése a FERZOL erkölcsi kötelessége, tudatos, önként vállalt társadalmi felelősségvállalása, de e mellett az ipari termelésben a vevők és partnerek részéről is egyre inkább megfogalmazott, érezhető igény és elvárás, hogy beszállítójuk felelős gondolkodással, a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. Az energiamegtakarítási intézkedésekkel és a megtett és betervezett energetikai beruházásokkal, valamint a termelési hatékonyságuk növelésével szándékuk szerint jelentős CO2 kibocsátás csökkentést lesznek képesek elérni.

A jelenlegi helyzetet és a terveiket az alábbi grafikonok szemléltetik.

CO2 kibocsátás a három fő energiaforrás tekintetében
A teljes CO2 kibocsátás és az árbevétel alakulása


A CO2 kibocsátás csökkenése és tervezett mértéke árbevétel arányosan a 2018-as bázisévhez viszonyítva

A FERZOL-nál bíznak abban, hogy egy nagy energiaigényű, magyar, fémipari családi vállalkozás is tud környezettudatosan, az ökológiai lábnyomát csökkentve, kevesebb CO2 kibocsátással, hatékonyan termelni és helytállni a hazai és nemzetközi piaci versenyben. Reméljük sikerrel járnak!