A Figyelő írta meg azt, hogy az Anker-köz műemléki épületében, több lakó tiltakozása ellenére kezdődött falbontás. Az Anker köz 1-3. egy 1910-ben épült ház, amelyet több lakó szerint az örökségvédelmi hivatal nem véd kellő mértékben. Azon kívül, hogy nincs pénz a felújításra, úgy gondolják, a hivatal engedélyez olyan munkálatokat, amelyek károsíthatják a ház műemléki jellegét.

Most például az egyik lakástulajdonos kapott engedélyt egy ajtónyitásra, ez pedig felforgatta a régi bérház életét. A botrány kiváltó oka az, hogy a társasházak bizonyos közös használatban lévő részei – így például az említett bérház függőfolyosója, illetve az arra néző falak is – a ház összes lakástulajdonosának közös tulajdona.  Ennek ellenére, az engedélyezési eljárásban nem is tekintették ügyfélnek sem a Társasházat, sem pedig a többi tiltakozó lakót. A tiltakozók szerint az építtető tulajdonosok pedig nem rendelkeznek a szükséges beleegyezésekkel a szerkezeti és emeleti szomszédoktól.

Mivel a gang, illetve a fal, amelyre a vitatott ajtó kerülne a társasház lakástulajdonosainak közös tulajdona, a szomszédok egy része a jegyzőtől kért birtokvédelmet, hogy ne épülhessen meg az az ajtó, amelyre egyébként a feltételezések szerint azért lenne szükség, mert a jelenlegi egy lakás helyén két lakásban tervez hostelt nyitni az építető. Ugyanakkor a jegyző intézkedési ideje 30 nap, a lakók viszont csak addig kaphatnak birtokvédelmet, amég nem készül el az ajtó, mivel, ha elkészül, akkor már a lakás részét képzi, így nem tekinthető közös tulajdonnak.

Az építtető szerint az építés jogszerű, mivel van hatósági engedélye, és a lakók egy része is belegyezését adta, ezért el is kezdték kibontani a tervezett ajtó helyét. Jelenleg egy hatalmas lyuk tátong a gangra néző falon a műemlék épületben, mivel a bontást ugyan nem tudták megakadályozni a tiltakozók, azt viszont igen, hogy a vitatott nyílászárót a tervezett helyére tegyék. Őrt ülnek ugyanis a vájat mellett, mivel, ahogy a Figyelőnek elmondták, ez az egyetlen módja, hogy a közös tulajdont megvédjék.  Az elszánt közösség az állítja, ha kell, egy teljes hónapig őrködnek, hogy addig semmiképp ne készülhessen el a vitatott ajtó, amíg a jegyző nem dönt az ügyben.