Sokan nem tudják, de évek óta ma tartják a Bodzavirágzás napját.

Ezt a csodálatos növényt legtöbben szörpként ismertük meg, ám számos egyébre is használjuk a konyhában. A bodza hűsít, gyógyít és még fest is. Nem utolsó sorban pedig ma ünnepelhetjük Bodza nevű Hölgy ismerőseinket is.

Bálint Gazda szerint a festőbodza (fekete bodza, Sambucus nigra) terjedelmes, levegős bokrot vagy törzses fácskát nevelő cserje, amely nálunk szinte mindenütt megél, de legkedvesebb számára a lombos erdők cserjeszintje, a szántóföldek „forgója”, az utak melléke, az árokpartok és a kerítések töve.

Pár éve viszont arról értesültünk, hogy ebből a sokrétű növényből egyre több helyen telepítenek értékes tulajdonságai miatt. A gyümölcsét itthon dolgozzák fel vagy exportra értékesítik. Szívesen látott növény a kertekben is. Árnyékban is megél, de a napfényt, a vízzel és a tápanyagokkal jól ellátott talajt kedveli.

Kevés olyan társa van, melynek virágát és termését is értékesíteni, használni tudjuk. A bodza ettől oly’ különleges növény, és az illata is lenyűgöző. A bokor virágzása idején 500-900 tányérnyi ernyőszerű apró sárgásfehér színben nyílik. A vadon élő bodzabokrok elszórt magokból keltek ki, a kertészek fás dugványok gyökereztetésével szaporítják. A termelők egyszerűsége miatt is kedvelik, megnő a maga erejéből, és sok betegséggel szemben rezisztens. Ellensége a fekete levéltetvek, amelyek előszeretettel telepednek meg a levelein. Ezek ellen permetezéssel kell védekezni.

A fehér virágzatból kiváló, ízes, illatos nyári üdítőital készíthető, de vállalkozó szellemű háziasszonyok palacsinta tésztába mártva megsütik. Kiváló csemege! A beérett, fekete bogyók különféle vitaminokat, gyümölcscukrot, értékes, szerves savakat, cseranyagot és pektint tartalmaznak, ezért belőlük dzsemet, ivólevet, likőrt és bort állítanak elő. Leve a gyümölcskészítményeket bordóvörösre színezi. A népi gyógyászat is alkalmazta a bodza virágát és a bogyóját: teája izzasztó, köptető hatású és a náthás embert is meggyógyítja.


Bogyók mindenben is

Amíg a bodzacserje tányérvirágzatát tavasszal hasznosíthatjuk, de ha képesek vagyunk hagyni belőlük, őszre a termését szüretelhetjük. Addig, ha egy mód van rá, ne tesztelgessük, mert ugyan nem mérgező, de egy kellemesnek cseppet sem mondható kis hányós – hasmenős délutánt be tudunk gyűjteni magunknak. Az érett gyümölcsből viszont sok cukor hozzáadásával finom lekvárt készíthetünk belőle. Hallottunk már bodzalikőrről is úgy karácsony táján kis fahéj és szegfűszeg ízesítésével.

De a lekváron és a szörpön túl, az üveghegyen innen és tova a bodza csodálatos hatással bír nemcsak a hajadra, a bőrödre, de egész tested – lelked üdítője.