A kevesebb néha olcsóbb – mondja Font Sándor, a Font Pince tulajdonosa. Szoros családi, baráti javaslatok alapján döntöttek a forradalmi palackozás mellett. Így született meg a Font Secco.

A fiatalok gyakori problémája volt a borfogyasztás kapcsán az üveg súlya és a bor mennyisége. A borok átlagos kiszerelése 0.75dl-es, amit nem mindenhol kényelmes kibontani, és nem is mindig fogy el. A fogyasztók néha csak arra vágynak, hogy felpattintsák és jóízűen lehörpintsék az üdítőjüket. Miért ne lehetne ez az „üdítő” bor? Persze megfelelő alkoholtartalommal.

 Több évvel ezelőtt találkoztak a Font pincészet borászai a dobozos bor árusításának lehetőségével. Amerikában ez a kiszerelés a 80- as években elterjedt – mondja Font Sándor. A Font Pincészet új kiszerelése teljesen új alapokra helyezi a bor árusítás innovációját a gyöngyöző bor fémpalackba képzelésével. „Kipróbáltuk-tetszett!”

Font Sándor nem feltétlenül akar minden üveget lecserélni, de a kis kiszerelésnek és a fémdoboz használatának rengeteg előnye van. Praktikusabb a szállítása és kihelyezése. Elfér a ridikülben és persze be lehet vinni a meccsre! Nem kell címkét ragasztgatni, hiszen a fémdoboz előre gyártottan érkezik. Nincs több üveghulladék, hiszen a fémdobozok újrahasznosíthatók, kevesebb helyet foglal a szemét. Nem kell többé keresgélni hová vigyem vissza az üveget és nincs több eltörött palack.

Persze Font Sándor sem vizionál olyat, hogy egy napon majd fémdobozból isszuk minden borunkat, (ha csak nem 2 decinként szeretnék értékesíteni), de a fémdoboz szállítási praktiumán kívül környezetvédelmi szempontból is meghatározó. És ha már itt tartunk, az sem mindegy, hogy egy 7,5 deciliteres üveg palackot kell megvásárolnom, vagy elég csak a 2-2,5 dl. Ugyanis ha nem tudjuk meginni a 7,5 dl-t, akkor a fölösleg már fölösleg marad, veszíthet élvezeti értékéből. Egyelőre a fiatalokon látja, hogy „a rozétól áztatott szerelmes csók” akár az ő Seccójukból is eredhet, hiszen ez a csomagolás befér a zsebbe és gyorsabban is hűl le a hűtőben, mint üveges társai. A középkorosztály hagyományőrzőbb inkább, de a borász és családja bízik benne, hogy szélesedik a fémdobozos gyöngyöző bor vásárlói köre, akár a sörfogyasztók egy részének is kínálhat alternatívát.

A Font pincészet környezettudatossága nem csupán a fémdobozos palackozásban mutatkozik meg, hanem Font – os számukra, hogy szőlő ültetvényeikben a növényvédelem során környezetkímélő megoldásokat, mikrobiológiai készítményt is használnak, és a gyomnövények irtását is inkább géppel, mechanikus úton végzik a kémiai eljárás helyett. Vigyázunk a talajra a megfelelő vízháztartásra és azt a kevés csapadékot meg kell tartani és a szőlők soraiban talajtakaró növényt alkalmaznak

Kb. 10 évvel ezelőtt kezdtek el a Bag in Box- ban is borokat forgalmazni, mely mellett szintén környezetvédelmi és a praktikus, fogyasztóbarát szemlélet dominált. (papírdobozban lehet elvinni az üvegpalackos bort). Nincs is más hátra, mint zsebrevágni egy kékfrankos rozét vagy a másik kedvencet, a cserszegi fűszeres gyöngyöző bort, és irány a szabadság! Egészségünkre!

Bag in Box itt.