A szülők, tágabb kontextusban pedig a társadalom szemléletformálása céljából született a Babafa brand, nem kisebb küldetéssel, minthogy a gyerekeinkre egy élhetőbb bolygót hagyhassunk. Fekete Anikóval, a Babafa megálmodójával beszélgettünk, aki maga is háromgyermekes édesanya.

 • Mi inspirált a Babafa létrehozására?
 • A gyerekek születésével minden szülő egyre inkább kezd aggódni gyermeke jövőjéért. Hogyan hagyjuk utódainkra a Földet… Szolnokon hallottam egy nyugdíjas tanárnőtől, hogy régen a városrészünkben a gyermekszületések után fákat ültettek. Nekem annyira megtetszett ez az ötlet, hogy mindhárom gyermekünknek ültettünk egy-egy Babafát. Azon tűnődtem, hogyan tudnám ezt az érzést szülőtársaimnak átadni és minél több fát ültetni a földre. Így született a Babafa brand, ami az igények bővülésével a gyermekszületésen túl nagyszerű ajándék évfordulóra, esküvőre, születésnapra.Több fafajta is választható a Babafa webshopjában.

Mi alapján érdemes dönteni?

 • Mindig a környezet dönti el a fa fajtáját. Legjobb az őshonos fa, szakemberekre hagyatkozunk. Figyelünk a környezetre, és annak alapján döntünk.
 • Mi a Babafa vásárlás, ültetés folyamata?
 • Akik szeretik a természetet és szeretnének tenni a bolygónk zöldítéséért megrendelik a faültetést, mi pedig a faültetési szezonban ültetjük, erről egy emléklapot, és az ültetésről fotót és koordinátákat kapnak. Vagyis a vásárlónak nem kell a csemete ültetéshez értenie, akár a kanapén ülve is megrendelheti a szolgáltatást, és mi mindent megszervezünk, elvégzünk helyette. Vállalunk céges faültetést is, ami egyre népszerűbb, hiszen a vállalkozás karbonlábnyomának csökkentését jelenti. Elkerülhetetlen, hogy a vállalkozások fenntarthatósági szempontokat is beépítsenek működésükbe – ez a jövő útja.
 • Mik az elmúlt évek tapasztalatai, mennyire népszerű a Babafa ültetés?
 • Évről-évre egyre több vásárlónk, illetve céges ügyfelünk van. Bizakodóak vagyunk a jövőt illetően, mert a születési szám gyarapszik. Emellett fontos, hogy a családok, ha lehetőségük van rá, otthon is minél több fát ültessenek, és a gyerekeket a fa locsolásával, gondozásával, ápolásával a természet szeretetére, a környezetünk megóvására neveljék.

A Babafa azért szerelemprojekt, mert elsősorban nem a profitról szól, hanem a társadalmi felelősségvállalásról. Bevételünk egy részéből rendszeresen adományozunk fákat bölcsődéknek, óvodáknak. Ilyenkor nem csupán elültetünk egy fát, hanem egy szép hagyományt tartunk életben és reméljük, hogy a fiatalabb generációk is megőrzik majd.

 • Mennyire terjedt el a Babafa ültetés, vannak-e visszatérő partnerek?
 • Azt tapasztaltuk az elmúlt három évben, hogy akikhez az üzenet eljutott, mindenki boldog, hogy tett egy apró lépést a jövőért, és örömmel csatlakoznak valamelyik zöld projektünkhöz vagy újabb Babafa ültetést rendelnek. Van olyan megrendelőnk, aki a kezdetektől minden szezonban ültet kislányának egy fát, de nagyon sok visszatérő vevőnk van, aki minden családtagjának faültetést adományoz.

A faültetésen túl oktatással hívjuk fel a figyelmet arra, hogy megtanuljanak gondoskodni a fákról és a környezetükről, hogy nyáron locsolják a fákat, mert ez eddig nem volt természetes. Azt hiszem, a tavalyi aszály sokunk számra bebizonyította, hogy a természet bizony sérülhet és vissza kell adnunk abból, amit kaptunk.

A nemrég például egy játszótér mellé helyeztünk ki víztartályt, és öntözőkannákat, hogy aki arra jár, locsolja meg a szomjas fákat. Azt tapasztaltuk, hogy élvezettel locsolnak a gyerekek, felnőttek.

 • Mit javasol azoknak, akik szeretnék fenntarthatóbban élni mindennapjaikat?
 • Tűzzenek ki célul olyan elérhető célokat, amivel Ők maguk is tudnak tenni valamit bolygónk zöldítéséért. Kezdhetik apró rutinok bevezetésével: akár fogadjon örökbe egy fát az utcájában és azt locsolgassa, figyeljen rá. Vagy például vásárlásnál nem műanyagzacskót, hanem „újrazsákot használ. Ezek könnyen beépülnek a napi rutinba, ezután érdemes tovább bővíteni a „zöldítő repertoárt”.
 • Mikor dőlne hátra elégedetten? Van-e végső cél vagy mindig lesznek újabb kihívások?
 • Szerintem sosem érzem majd, hogy „Megcsináltam, ennyi volt”. Mindig találok új kihívásokat, és mindenben látom azt a csodát, amiben szeretnék részt venni. Ami jobbá teszi a hétköznapokat, megszépíti az életünket. A közösségek építésében is aktívan részt veszek, mert azt gondolom, egy jó közösségben részt venni nagyon sok erőt, lendületet ad. Egy jó ügyhöz kapcsolódni mindig érdemes!
 • Úgy legyen! A siker már el is könyvelhető, hiszen a napokban vehette át a Bolygónk és városunk környezetvédelmi díjat. Hogyan érintette a jelölés?
Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Fekete Anikó, Bolygónk és városunk környezetvédelmi díj nyertese, Fotó: Bocskay Zsolt
 • Még mindig alig tudom elhinni! Nagyon meglepődtem, mert csak a jelölésről kaptam értesítést. Amikor meghallottam a nevem, a férjem bökdösött, hogy jól hallok, menjek ki átvenni a díjat. Még mindig érkeznek a gratulációk és boldog vagyok, hogy elismerték a sok-sok befektetett munkát és az elkötelezettségünket. A díj hatalmas elismerés eddigi munkámhoz és még nagyobb lendületet ad a folytatáshoz. Az ilyen elismerések ráirányítják a figyelmet a téma fontosságára és még több embert késztet cselekvésre. Még egyszer nagyon köszönjük!
 • A folytatásról írunk majd természetesen. Szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk!