Srí Lanka partjainál tizenkét napon át lángolt egy konténerhajó, majd elnyelte a kék mélység. A több tonna műanyag granulátum és a rengeteg mérgező vegyi anyag szó szerint olaj volt a tűzre. Az ott élők óriási környezeti katasztrófával számolnak. A mérgező vegyi anyagokkal megrakott teherhajó legénysége ellen büntető eljárást indítottak a helyi hatóságok. – értesültünk az index.hu oldalról.

Miközben a hajó közel két hétig lángolt, a testből kizúduló veszélyes hulladék elárasztotta az óceánt és nem csupán a strandot szennyezi, hanem beláthatatlan következményei lehetnek a víz élővilágára is.

A Srí Lankai-i tengervédelmi hatóság szerint a legsúlyosabb tengerparti szennyezést élhetik át.

Május 20-án, a MV X-Press Pearl az indiai Gudzsarátból tartott Colombóba amikor a fedélzete lángra lobbant. A tüzet végül sikerült eloltani, de a Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője szerint, de a hajó fedélzetén lévő égett konténerekből sűrű fekete füst gomolyog.

Félelmetes rakomány: az összesen 1486 konténer közül 81 tartalmazott veszélyes kemikáliákat. Például salétromsavat, maró nátronlúgot, nátrium-metoxidot, de metánból is jutott a vízbe és a levegőbe.

„Túl korai még olajszennyezésről beszélni” – idézte a New York Times colombói tudósítója Indika de Silva kapitányt, aki azonban arra figyelmeztetett, hogy ennek „még mindig fennáll a kockázata”. Mivel a haditengerészet szóvivője szerint a hajó rakománya több száz tonna olajat is tartalmazott.

Képek: https://www.reuters.com/news/picture/container-ship-sinks-off-sri-lanka-two-w-idUSRTXCVB7H