Mármint, ami a hulladéktermelésünket illeti…

Idén nagy változást hozott a csomagolóanyagok terén a műanyag csomagolóeszközök száműzetése. Karácsony tájékán mégis átlagosan egyes felmérések szerint 15-20%kal is megnőhet a hulladéktermelésünk mennyisége.  

A hulladéktermelést már a bevásárlásnál megkezdjük a plusz műanyagzacskókkal, a dobozokkal, azok kitöltő elemeivel, és még csak eztán jön a csomagolás, és a többi. A pandémiás időszakban az online vásárlások miatt ez pedig oltárira megnőtt.

Fotó: Örmény Viktória

Bár környezettudatosságunk javulni látszik, de mindig van hová fejlődnünk.

Sokat segítenek az óvodában  kezdődő „kiskarbonlábnyomos” ünnepek és és az egyre több helyen kihelyezett figyelemfelkeltő  piktogrammok, miszerint éljünk tudatosabban, és ez kezd meglátszani a vásárlásoknál is. Például ha szatyrokkal megpakolva indulunk el vásárolni. A gyönyörű, műanyagban gazdag fényes csomagolópapírt is vásznakra, vagy újrahasznosított anyagra cseréjük, a szalagok s lehetek környezettudatos anyagból. Az emberek egyre több környezettudatosságot visznek a karácsonyi vásárlási szokásaikba. S fura, de ha a képeslapokat is elektronikusra cseréljük, sőt azt is 100%-ban újrahasznosítható anyagból, mondjuk hullámpapírból és a dekorációt is készíthetjük ebből.

Fotó: Örmény Viktória, Karácsony este, Baross utca

Gondolták volna, hogy Mikulás és Szilveszter közt egy átlagos családban 25%-kal több szemetet dobunk ki? Ez az arány több millió tonna többlet hulladékot jelent számunkra. Hazánkban is jól láthatóan, megközelítőleg 15%-kal nő csak a papírhulladék mennyisége karácsony és szilveszter környékén, ez pedig az online rendelésekkel idén csak fokozódik.