Pár óra és fényben úszik a ház, díszben áll a fa.

Vajon a tudatosság elvei alapján választunk ilyenkor, vagy csak simán szép érzékünkre hagyatkozunk? Netán szokásaink rabja vagyunk? S ha igen, melyik a régi szokás? Az, hogy hetekkel előre elmegyünk nézelődni, hogy mi tudjuk apával kiválasztani a legszebb, legnagyobb fát, ami akkora, hogy a teteje visszahajoljon, vagy jó lesz a műanyag fa, mert tavaly azért vettük meg drága pénzért, mert az több évig eláll, mondván: ezért nem vágunk ki fát…

Nos, bizonyos elemzések szerint, aki ebben gondolkodik, nem is biztos, hogy jól dönt. Pontosabban nem biztos, hogy a kevesebb néha több, ugyanis a műanyag fenyőt igaz, hogy csak egyszer vesszük meg, de a környezettudatosság szempontjából a műanyag többszörösen káros a környezetünkre. És akkor hol van a jó öreg egész lakást elborító fenyőillat. (csak mert az illatosító nem segít).

Környezetvédelmi okokra hivatkozva egyre többen utasítják el a műfenyő választást. Bár a fák védelme és a klíma megóvásának szándéka értékelendő törekvés, az elemzések szerint sokkal károsabb a bolygónak és az azon élőknek is, ha helyettük konzumfenyők alatt ünneplik az emberek a karácsonyt. Nézzük csak:

Forrás: origo.hu

Vagyis, ha a műfenyő már gyártsa során is a legszennyezőbb kategóriába tartozik és a lebomlása óriási energiákat használ fel.

Olyan is egyre gyakrabban fordul elő, hogy földlabdával vesszük a fát, amit később kiültethetünk, de gyakran látunk időseket a villamoson, hogy fenyőágat viszik a vázába, bár gyakran elhunyt szeretteink sírjait díszítik majd.