Betiltják a dohányzást Új-Zélandon. Igaz, csak 2025-ől, de a káros szenvedélynek hódoló olvasók, jobb, ha már most felkészülnek lelkiekben.

A dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza. Új-Zéland kormánya azt tűzte ki célul, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban, ezért leszokást segítő intézkedéseket is terveznek Ayesha Verall, az egészségügyi miniszter helyettese közölte: jövő év végéig elfogadják az erről szóló törvényt, amelynek 2027-es hatályba lépésekor a 14 évesek vagy a fiatalabbak már soha életükben nem vehetnek dohányterméket az országban. – számolt be az MTI.

Magyarországon 2012. január 1-től szabályozták a dohányzás mai kereteit. Vagyis tilos dohányozni zárt tereken, óvodákban, közoktatási intézményben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, egészségügyi szolgáltatóknál, kivéve pszichiátriai intézeteket. Tilos dohányozni a közterületi játszótereken, ill. azok külső határvonalától 5 méteres távolságon belül, a gyalogos forgalom számára nyitva álló aluljárókban, egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terekben, a közösségi közlekedési eszközök megállóiban, várakozó helyeken (pl. buszmegálló), a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló létesítmény területein (pl. peron), ill. ezek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül. – Olvashatjuk a kormanyhivatal.hu oldalon.