Álomból-valóság, építészből divattervező.

Merj nagyot álmodni és váltsd valóra! – Mondta Réti Éva kislánykorában Körösszegapátin, és megcsinálta. 20 év építészmérnöki munka után, az épületrajzok helyett ruhákat rajzolt, és itt nem állt meg. A jó öreg farmermárkákat álmodja újra és újra, majd az elhasznált, megunt, vagy kidobandó „rongyokat” új életre keltette, és megalkotta a Réthy Fashiont. Mi is felkerestük.

-Mikor kezdődött mindez?

2012. májusában, vagyis pár hónap múlva 10 éve kezdtem, és mindig abban éltem, vidéki lány révén, hogy a körforgásos gazdaság minden egyes lépésében értéket teremtsen. –

  • Honnan jött az ötlet és miért pont a farmer?

Az, hogy divattervező legyek, kisgyerekkori álmom volt. Vidéki lányként arról álmodtam, hogy valami nagydolgot fogok majd csinálni, és azt álmodtam, hogy divattervező leszek. Nem gondoltam, hogy be kellene állnom a nagyvilági divatikonok közé. Mást akartam. Végül építészmérnök lettem, ahol fontos volt számomra az újrahasznosítás, és a körforgásos gazdaság kérdése. Ebben a szakmában töltöttem 20 évet, miközben a divatirányt nem engedtem el közben, hanem folyamatosan képeztem magam estin, levelező szakon. Farmer? Nos, először is nincs olyan háztartás, ahol farmer ne volna jelen. Másodszor ez az anyag az, ami erős, közkedvelt, kényelmes, ugyanakkor, a gyenge pont általában a lábak között a comb tövében, ha feslésnek indul, kidobjuk, és vesszük a következőt. Bár az egy elhanyagolható része az egésznek, de ott marad az egyébként teljesen jó állapotú nadrág, viszont pont emiatt a farmer nem szokott továbbjutni, rendre a kukában végzik. Ezek újrahasznosítására alapoztam az elképzeléseimet.

  • Milyen ruhák készülnek a farmerből?

Az elképzelés az volt, hogy elkerüljem a sufni-tuningot szerettem, és szerettem volna, ha észreveszik a farmer sokszínűségét, a felhasználhatóságának variációit, és hogy a Réthy Fashion ruháit viselő tulajdonos különlegesnek érezze magát. A farmer ugyanis rendkívül hálás anyag, és ezért sok területen lehet felhasználni. Csak a képzeletünk szab neki határt. Főleg, amikor egyre nyitottabbak vagyunk az öltözködés terén is. Így kezdődött a nemesítés. A legtöbben ugyanis az anyag tartóssága miatt a táskáig jut az ember, de én magasabb szintre akartam emelni ezt a dolgot, és a tetején kezdtem, a menyasszonyi ruhákkal. Estélyi ruhákkal. Hiszen, ha már álmodok és alkotok, akkor merjek nagyot álmodni. Hiszem is, és tapasztalom is, hogy van helye a ruhának ezen a szinten. Majd készítettem ballagási ruhát és egyre több olyan alkalmakra, ahol a farmer eddig nem vehetett részt egyszerűsége miatt, most viszont elviszi a showt.

  • Honnan gyűjti az alapanyagokat?

Az elején nem volt farmeranyagunk, úgy kezdtem el a farmereket begyűjteni, hogy iskolákban öko – napokat tartottunk és cserébe megunt, kidobandó farmereket kaptunk vagy vásároltunk. azt tudni kell, hogy egy ruha elkészüléséhez átlagosan 6db farmert kell elhasználnunk, és rengeteg ruha anyaga válogatásával áll össze egy darab, hiszen más a színe, hibája, száliránya, és az elkészült darabnak tökéletesnek kell lennie, viseletben, színben, használatban. Éppen ezért ahhoz, hogy hat darab farmert kiválasszunk, kb. 500 db farmerednek kell lennie, hogy nyugodtan össze tudd párosítani az összetartozó ruhaneműket.

Sokat küldtek is nekünk, de egy fél éve már leállítottuk, mert annyi volt, hogy nem tudtuk hol tárolni, elhelyezni őket. És feldolgozni is. Azt is megfigyeltük, hogy sok ember ott téved, hogy elküldi valakinek a használt ruháját, ez eddig rendben is van, de ugyanakkor elmegy és vesz másikat. Kaptunk olyan ruhát, amelyiken rajta volt a címke.  Ő azt hiszi, fenntarthatóan gondolkodik, én meg nézek, hogy miért? Attól valóban környezetszennyező, hogy nem a kukába dobja, de nem fenntarthatóbb, ha megy és vesz másikat. Ha ezeket a ruhákat ő is inkább a varrónőhöz vinné és átalakítaná, vagy azt mondaná, varrj nekem belőle újat, vagy mást, máris többet tett érte. De legolcsóbban úgy jönne ki, ha ő maga varrná meg… Ezt valahogy nagyon át kell állítani az emberekben.

  • Milyen anyagokat használ, és milyen ruhákat készít a farmerekből, aki nem látott volna még Réthy bemutatót…

Kezdtük az alkalmi ruhákkal, idén 5 menyasszonyunk volt, menyasszonyi és menyecske ruháink, vannak alkalmi ruhák, ezeket úgy kell elképzelni, hogy valaki el akar menni egy táncos estére, egy könyvbemutatóra, ha egy farmert feldíszítek csipkével, az már elfogadott. Viselik a ruháimat orvos, jogász, pék, pedagógus, író, hölgy, és a legkülönfélébb szakmából jelentkeznek a vásárlóink, ami közös bennük, az a tudatosság és a kényelem szeretete.

Vannak gyerekruháink és férfi, női ruháink is. a férfiak is szeretik a sportzakókat. és készültek táskák is, de előfordult, hogy bútorokat húzunk át farmer anyaggal.

  • Mi az elsődleges szempont, ami alapján egy ruhát megalkot?

Az, hogy amikor ránézel, az jusson először eszedbe, hogy waow!- utána essen csak le, hogy ez farmerből van, és aztán jöjjön a kényelmes érzés, hogy utána ne tudd/ne akard levenni magadról. Ugyanis egy hölgy soha nem azért választ ki egy ruhát, mert az újrahasznosított anyagból van, azért keres köztük, de a kiválasztás már ezen érzelmek alapján működik. Őket szeretném elkápráztatni, hogy megmutassam, hogy attól, hogy valami újra hasznosított termék, még nem kell „csozénak” lenni, vagy úgy kinézne, mintha turkálóból szedtük volna ki, vagy mintha a kutya rágta volna meg. Az elsődleges szempont mindig az, hogy aki felpróbálja, hogyan érzi benne magát.

  • Az öko-napokat hogy kell elképzelni?

Előadásokat tartunk, ill. work-shop, vándorkiállítás „farmermánia”.

Hiszek az élményszerű oktatásban, nevelésben, és az öko-napokat interaktívvá tesszük, ahol gyerekektől az intézményvezetőig bevonjuk a résztevőket. 1-8.osztályos tanulók részére szervezzük és a napot divatbemutatóval zárjuk. Szeretem viszontlátni, amikor megszokottól eltérő szerepkörben meglátják egymást, mert az olyan maradandó pozitív megerősítést tud nyújtani, mintha egy rossz élménnyel traktálnám őket. A legszuperebb, mikor az intézményvezetőt beöltöztetjük egy farmer szettbe, és ő végig vonul a kinevezett kifutón, azzal hirtelen emeli a gyerekeke előtt is a tekintélyét, illetve egy picit ugyanakkor közelebb is hozza őket. Amikor meglátták őt, az iskola kishíján felrobbant az ovációtól, de mikor például egy idősotthonba viszek ilyen programot. Ott, pedig mint az iskolások, úgy élvezik, hogy kizökkenhetnek a problémáikból egy pici időre.

  • Vagyis szórakoztató iparrá is változik a produkció…

Igen, amikor a nagymama látja az unokáját vagy a férj a feleségét felvonulni… Nem az volt a lényeg, hogy hosszú combú szőke modellek vonuljanak, hanem az, hogy például a gödöllői arborétumban a rögtönzött divatbemutató után a hétköznapi, nem feltétlenül anorexiás tipusú hölgyek is gyönyörűnek láthatják magukat és elhiggyék, hogy hétköznap viselve ebben a ruhában ő pontosan úgy néz ki, mint egy modell. Azonosulni tudnak vele…

  • Úgyszólván ez egyfajta terápiás program is. Mire lehet még számítani ezek után?

Nekem, hála Istennek sosem volt olyanom, hogy alkotói válság, mindig tele vagyok ötletekkel. És most nyertem a Hungarikum pályázaton is a farmer ruhákra gyöngyöspatai hímzéseket teszek. Sajnos, Gyöngyöspatáról az embereknek nem a legfinomabb csipke jut eszébe róla sajnos, de szeretném jóhírét vinni a településnek, ugyanis ez egy ősi falu, ahol még hímeznek az asszonyok. és fantasztikusan szép. Velük készítünk egy kollekciót és jövőre egy újat, hímzésekkel. Ezen kívül függönyöket is kezdtünk újrahasznosítani. Kisruhákat készítünk belőle. 

  • Hol lépnek fel legközelebb, vagy hol láthatja a farmer varázslatokat a nagyközönség?

A bemutatótermünk Szigetszentmiklóson van, de nyitunk a Tik-Tok felé is, és természetesen fenn vagyunk az ismert közösségi portálokon is. Sok meghívást kapunk, jövőre is félig van a naptár.

  • Az oldalon nem csak farmerruhákkal találkozunk, hanem más kiegészítőkkel is…

Igen, az újrahasznosítás jegyében kávékapszulákból készítünk ékszereket, például fülbevalót, nyakláncot, de most az ünnepek közeledtével, sokan rendelnek tőlünk ugyanebből az anyagból készült angyalkákat is. Ez jó ajándék a nagymamának, de a fára is felkerülhet díszként.

További sok sikert kívánunk!