Borkóstolós vacsorán vettek részt péntek este a Duna partján, Szigetbecsén a Magyarországgal ismerkedő szlovák újságírók. Aki már járt a helyszínen, a fővárostól mindössze 50 kilométerre álló Parti(y) házaknál, azt mondja, hogy ez egy álomvilág: a környezetbarát épületek a nyugalomra vágyó és a természet szépségét kedvelő baráti társaságok, családok, kirándulók számára készültek.

A Parti(y) házak igazi gyerekparadicsom is: a hatalmas, zárható kertben modern játszótér, focipálya, és hatalmas, füves terület várja a kicsikat. Ha jó az idő, a Duna gátján átsétálva pár perc alatt elérhető a szabadstrand. A Parti(y) házak egybként december végéig nyitva vannak, hiszen a korszerű épületek jól fűthetők, a táj pedig télen is gyönyörű.

Persze, arra fel kell készülni, hogy itt mást kap az ember, mint egy szállodában. Nincs étterem a kerítésen belül, viszont minden házban van konyha. De ha valaki a főzés helyett is pihenni szeretne, az rendelhet a közeli étteremből, vagy éppen a ráckevei Duna Relax és Event Hotelből. Azért éppen innen, mert a vendégháznak és a szállodának ugyanaz a tulajdonosa.

A dunai halászlé és grillezet húsok között jutott idő arra is, hogy a szlovák újságírók megkóstoljanak egy-egy helyi borkülönlegességet. A környék híressége, Gálné Dignisz Éva 2013-ban az év borásza volt, és Szigetcsép, Szigetszentmárton, valamint Szigetújfalu határolja a szőlőit, ott van a pincészete is. A helybéliek joggal büszkék az itt készült fehérre, a rozéra és a vörösre is, hiszen például Cannes-ben négy egymást követ évben kapott aranyérmet a Gál Pinot Noir Rosé.

A pozsonyi újságírók háromnapos magyarországi tanulmányútja szombatig tart.