A brother and sister chat to each other while sitting in a forest. The forest floor is completely covered in wild garlic with white flowers all around them.

2021. ÁPRILIS 19-23.

A Fenntarthatósági Témahét idén április 19-23. között kerül megrendezésre, melyen hazai és Kárpát-medencei iskolák vehetnek részt. A Témahét célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás, olyan veszélyek, amik fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyerekek a legfogékonyabbak, ezért nagyon fontos, hogy már az iskolában megismerjék a téma jelentőségét, és, hogy kis odafigyeléssel ők is tehetnek a Föld védelméért.

A Témahét kiemelt témái az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság valamint a fenntartható közösségek.

A megadott témákat három korosztály számára (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) kidolgozott tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével dolgozhatják fel.

zold fold
Forrás: Kék Bolygó Alapítvány

ELNÖKI TANÓRA

A Témahét egyik kiemelt eseménye Áder János köztársasági elnök interaktív tanórája, mely idén is, mint minden évben a hét nyitóprogramja, amely megtekinthető az Alapítvány Facebook oldalán és a Fenntarthatósági Témahét weboldalán keresztül.

A tanóra időpontja: április 19. 10 óra

Az óra témája a fenntartható divat, melynek anyagát a Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv ide vonatkozó, Jól nézünk ki című fejezete adja. A Zöld Föld nem csupán egy tankönyv, hanem egy komplex oktatási-nevelési program, aminek célja, hogy felhívja a fiatalabb generációk figyelmét a fenntarthatóság, fenntartható életmód fontosságára.

Programok, versenyek

A témák elmélyítésére hazai és nemzetközi kísérő programok – többek között a Jane Goodall Intézet programja – valamint versenyek és pályázatok kerülnek meghirdetésre. Ezek részletei 2021. február 22-től a PROGRAMOK és a VERSENYEK menüpontokban olvashatók.

A ZöldOkos Kupa ebben az évben is megrendezésre kerül, a versenyről további információ a VERSENYEK menüpont alatt és a zoldokoskupa.hu honlapon találhatók.