A fűtési, hűtési, szellőztetési, légtisztítási és kereskedelmi hűtési megoldások vezető szállítója 2023 tavaszán másodszor rendezte meg a Daikin Service Games Central Europe versenyt. A rendezvényen 16 közép-európai ország több mint 280 szerviztechnikusa mérte össze elméleti és gyakorlati tudását.

Budapest adott otthont a klímaszerelő világverseny, a Daikin Service Games közép-európai döntőjének. A döntőbe 16 közép-európai országból azok a szerelők juthattak, akik sikeresen vettek részt az országukban online megrendezett előválogatáson, és 60 perc alatt eredményesen válaszolták meg a 60, technológiai, ügyfélszolgálati és munkabiztonsági kérdést. Az országos fordulókon több mint 280 motivált és tapasztalt szerelő vett részt, közülük a 33 legsikeresebb versenyző jutott a május 11-én Budapesten megrendezett döntőbe. A szerelők az egész napos verseny három, egyenként 40 perces fordulójában bizonyíthatták tudásukat. Az első versenyszámban a klímaszerelés technológiai, munkavédelmi és ügyfélkezelési területére vonatkozó elméleti kérdéseket kellett megválaszolniuk. A második fordulóban egy működő klímaberendezésen szimulált hibát kellett feltárniuk a pontozóbírók előtt, akik nem csupán a hibakeresés gyakorlati megvalósítását és gyorsaságát értékelték, hanem azt is, hogyan kommunikált a szerelő az ügyfelet is megtestesítő zsűri előtt – ahogy azt a szerelők a megrendelővel minden nap megteszik. A harmadik fordulóban egy forrasztási feladatot kellett elvégezniük egy klímaberendezés csőrendszerén. A pontozás itt a megvalósítás mellett a szerszámkezelésre, a munkavédelmi előírások betartására, a munkakörnyezet megóvására is kitért, de még arra is figyeltek a zsűriben a Daikin gyárából érkező minőségbiztosítási szakemberek, hogy mennyire hangos a művelet, és milyen hőfokon végezték a szerelők a munkát. Az elkészült csőrészleteket 40 bar nyomástartományban végzett teszttel ellenőrizték. A résztvevők közül választotta ki a japán Daikin Industries, a belga Daikin Europe és a Daikin Central Europe képviselőiből álló zsűri a három legjobb szerviztechnikust.

Hibaelhárítás

Magas szintű kompetencia és hozzáértés

„Gratulálunk a Daikin Service Games Central Europe 2023 győzteseinek. Az első helyen Christian Hiendler, az osztrák Kloiber Kühlung GmbH munkatársa, a második helyen a szlovén Gašper Lampe Pregelj, a KLIMAIN Servis d.o.o. vállalkozás munkatársa végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Lukasz Kot, a Daikin Poland kollégája állhatott fel. Az izgalmas verseny mind a 33 döntőse bizonyította magas szintű hozzáértését. Köszönjük mindenkinek, aki vállalta a kihívást. Lenyűgöző volt a gyakorlatban is látni Közép-Európa legjobb Daikin szerviztechnikusainak felkészültségét” – nyilatkozta Zuggó Balázs, a Daikin Hungary ügyvezető igazgatója, a nemzetközi verseny budapesti házigazdája. „Az európai dekarbonizációs stratégia és az energiaárak változása miatt Magyarországon is rendkívüli mértékben nő a kereslet a hőszivattyús rendszerek iránt. Tavaly például 100%-kal, mintegy 15 000 darabbal több levegő-víz hőszivattyút adtak el hazánkban, mint egy évvel korábban. A klíma- és hőszivattyú szerelők iránt folyamatosan nő az igény. Ez egy hosszú távú megélhetést biztosító szakma, amit a hozzánk jelentkező, korábban gázkészülékekkel foglalkozó szakemberek nagy száma is igazol. A Daikin Hungary szakmai tréningekkel támogatja a jelenlegi és jövőbeni szerviztechnikusokat, idén közel 1500 főnek tervezünk képzést nyújtani” – tette hozzá Zuggó Balázs.

„A Daikin Service Games egyedülálló megmérettetés az iparágban. Lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy megéljék a technológia iránti szenvedélyüket, tanuljanak egymástól, és felfedezzék új erősségeiket” – mutatott rá Igor Skelin, a Daikin Central Europe stratégiai üzletága, a Total Solutions igazgatója. A döntő három győztesét meghívják a 2023-as International Daikin Europe Service Games versenyre Belgiumba, így lehetőséget kapnak a 2024-es Global Daikin Service Games versenyen való részvételre Japánban.

HVAC-R szerviztechnikus – jövőbe mutató szakma

„A kereskedelmi, ipari és lakóépületek energiahatékony fűtési, hűtési, szellőztetési és kereskedelmi hűtési megoldásai iránti igény növekedésével egyre keresettebb szakma a tapasztalt szerviztechnikusoké az európai HVAC-R iparágban. A Daikin új innovációi és a különféle épületek – magánlakások, kiskereskedelmi üzletek és több ezer négyzetméteres gyártóüzemek – komplex követelményeinek változása nyomán folyamatosan fejlődnek a fenntartható fűtési és hűtési rendszerek széles körű alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatos műszaki ismeretek” – jelentette ki Carl Lievens, a Daikin Central Europe 16 országért felelős ügyvezető igazgatója.

Nagy az igény a szervizszakemberek iránt

„A Daikin Service Games Central Europe felkelti a fiatal, tapasztalt szakemberek érdeklődését a jövőorientált iparágunk által kínált, ígéretes szerviztechnikusi karrier iránt” – tette hozzá Igor Skelin. A 2023-as pénzügyi évben a Daikin Central Europe több mint 55 új szervizszakértővel bővíti regionális szervizcsapatát. A Daikin-partnerek szerviztechnikusaival együtt ezek a szakemberek rendszeres képzéseken vesznek rész a közép-európai régió 10 oktatási központjában, és a Daikin Service Academy keretei között is továbbfejleszthetik képességeiket. Ezzel a prémium márka a legmagasabb színvonalú szolgáltatást garantálja üzleti ügyfeleinek és a fogyasztóknak a Daikin-megoldások telepítése, karbantartása és teljesítménye terén a termékek teljes élettartama alatt. A magas színvonalú szerviz meghosszabbítja az egységek és rendszerek élettartamát, növeli energiahatékonyságukat és csökkenti üzemeltetési költségeiket.

Forrasztás

A fényképek szerzői jogai: Daikin Central Europe