Május 20-án, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben. A jótékonysági futáson gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók is indulhatnak.

A verseny folyamán 8 távon mérettethetik meg magukat kicsik és nagyok, családok és egyéni versenyzők. A nevezési díjakból befolyó teljes összeget hazánk veszélyeztetett kisragadozója, a vadmacska védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítják. A vadmacska családi nap keretében pedig a látogatók ismeretterjesztő és interaktív programokon vehetnek részt.

A vadmacska (Felis silvestris silvestris) Európa szerte őshonos kisragadozó. Meghatározó szerepet tölt be az erdei ökoszisztémában, valamint a rágcsálók elfogyasztásával közvetetten hozzájárul az erdők megújításához is. Rejtőzködő életmódja miatt azonban ritkán mutatkozik, így pontos élőhelyéről, szokásairól, egyedszámáról kevés ismeretanyaggal rendelkezünk.

A fajmegőrzési program célja a főváros közelében, a Budai-hegyekben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés. A fokozottan védett, a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó egyedei az eddig ismert élőhelyeken túl – a Dunántúli- és az Északi-középhegység, a Gödöllői-dombság, a Mecsek, a Villányi-hegység, a Dráva menti, valamint az Alföld egyes ártéri erdei – az utóbbi időben a Börzsöny mellett az ország leglátogatottabb, a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben, így a Budai-hegységben is felbukkantak.

A “Fuss, Forest” jótékonysági futóversenyen résztvevők nevezése belépést biztosít a Vadasparkba, ahol a látványetetések mellett, egy különleges Vadmacska foglalkoztató várja, a hazai erdők különleges lakói iránt érdeklődőket. A Vadmacska Fajmegőrzési Program a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt.  együttműködésében, az Agrárminisztérium támogatásával 2021 márciusában indult.

Ha szíveden viseled e veszélyeztetett faj sorsát, segíts nekünk egy kérdőív kitöltésével!