Mert kell egy hely…

Stefanics Tímea nem állít elő saját kezüleg terméket, ezért ki is lóghatna a koszorúmból, de ha őszinte szeretnék lenni, számomra ő mutatott rá először, hogy hol és mekkora hibákat követtünk el a bőség zavarában. 

Timi szintén felsőfokú végzettségű ifjú hölgy, aki férjével fővárosi létet hagyta itt, majd a gyáli kiköltözéssel és kisfiuk születése után szembesült a ténnyel, hogy megfullad a szemétben. Ahogy mondta, „Minden a játszótéri beszélgetések alkalmával kezdődött, ahol anyukák tanácsot kérnek egymástól: Mivel mossak, mert ekcémás lett a gyerekem, kiütéses a lába? Stb.”

Majd kipróbálták a mosószódát, aztán jött a többi hasznos vegyszermentes termék, mosódió, öblítő, szappan, melyek nemcsak a hulladékot csökkentik, de egészségügyi problémák kezelésére is pozitív hatással vannak. Nem csak a hulladékmentesítésre, de a mi egészségünknek is jót tesz, közös megrendelésekből szétdobálva a konyha asztalról nem csak a bolygónknak tesznek jót, de a barátokon, szomszédokon is tudnak segíteni.

A konyhaasztali elosztás így nőhette Tündérkertté magát. Milyen illata van a mosódiónak? Mennyire tart frissen a kenyértartó? Milyen a rozsdafarkú fecskefészek? Timi órákig tud mesélni ezekről, hiszen, mint az elején írtam, minden egy konyhaasztalról kezdődik. Timi ezek bemutatását a hátsókert fecskefészke alatt kezdte barátai számára, majd hulladékmentes termékeket forgalmazó bolttá nőttek, a háztartásban keletkezett hulladéknak ajánlva alternatívákat.

Szükség hozta a Show-Room helységet, ha a játszótér megtelt, ezeket a termékeket kipróbálhatják, megbeszélhetik a tapasztalatokat.

A kényszer nemcsak nagyúr, előfordul, hogy márpedig hasznos tud lenni!

 Timiéknél az üveg ilyen projekt. Jelenleg hazánkban nem megoldott a befőttes üvegek leadása, ezért rengeteg helyen tapasztaljuk, hogy jó esetben a használt sütőolajat öntik bele, vagy a megmaradt ételt teszik le a kuka mellé hajléktalanok részére. A legtöbb sajnos a szemétbe kerül vissza, törötten.  A Tündérkertbe viszont vissza lehet vinni a fölöslegessé vált üvegeket, ők pedig továbbadják új felhasználásra, most például itt a befőzés ideje, rajta hát! A Tündérkert vár! Válogathatsz kicsit, nagyot, vékonyat, attól függhet, milyen kedved van és mennyi helyed a speiz polcon. Akad olyan üveg, amely 1990 óta áll forgalomban és Timiékhez már harmadik alkalommal került vissza.

A konfekció üveget a környékbeli méhészek kapják meg, figyelve a karbonlábnyom minimalizálásra.  Az alumínium tetőket összegyűjtik, és később hulladéklerakóba viszik.

De tojástartót is várnak. – ez utóbbiért jön a helyi idős néni, aki ebben értékesíti tovább a tojást.

A Tündérkert lakói azonban nem elégednek meg azzal, ha ők figyelnek a környezetükre és példát mutatnak, tanítják is azt. A Show-roomban tanácsot kérhetnek. Például, hogy azt a hulladékot, amiket már Timiék sem tudnak körforgásban tartani mikor, hogyan, hová lehet elszállítani. Hogyan tudnak komposztálni.

A Tündérkert befogad zöld hulladékot is, hiszen kertvárosi lét rendben, de sokan tapasztalat híján félhetnek a komposzt előállításától. Mi van, ha berohad, ha patkány költözik bele. Nekik azt ajánljuk, menjen el és nézze meg, megmutatják.

Az iskolában és a helyi óvodában megkezdődtek tárgyalások arról, hogy prevenciós oktatást nyújtanak, így az általános iskolában és a helyi gyroszoshoz tettek le szelektív gyűjtőt, mely megtelése esetén a GyÖSZ (Gyáli Önkéntes Szemétszedők Egyesülete) segítségével hulladéklerakóba kerül, az ott kapott összeget pedig visszaforgatják szemeteszsákokra, illetve konténerekre, amelyeket további szemétgyűjtések alkalmával használnak fel.

Tanításaiban Timi külön figyelmet fordít az eldobható hulladékra, és a túlzottan felhasznált energiafogyasztásra is. „Rajtunk a felelősség, hogy kijavítsuk azokat a hibákat, amiket az előző generáció és a mi generációnk egy része létrehozott.”

Nem tudunk teljesen hulladékmentesen élni, de lényeg az, hogy mindenki megtegye, ami tőle telik. S ha így gondolkodunk, előáll az az egység, ami előrevisz.

Az egyensúly megtalálása sosem egyszerű, gondoljunk bele, mikor éhesen megyünk a boltba vásárolni, vagy új ruha kell a partira, vagy csak ajándékot keresünk karácsonyra. Amikor el szeretnénk egy kád vízben merülni, vagy csak fázunk a szobában, vagy épp melegünk van és dől a légkondiból a több ezres számláló…

Ha ezekre az apróságokra figyelünk, aznap is tettünk valamit a környezetünkért, a bolygónkért, és nem utolsó sorban a pénztárcánkért. Legyen az otthonunk egy tündérkert!

Köszönöm, Hölgyeim!