Márciusban ünnepelte huszadik születésnapját a CSEBER, a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek visszagyűjtését közvetítő szervezet. Tulajdonosai között megtalálhatók a világ legnagyobb növényvédő szer gyártó és forgalmazó cégei, többek között a Bayer, a Syngenta és a BASF – hogy csak a három legnagyobbat említsük. A CSEBER-t azzal a céllal alapították, hogy megszervezzék Magyarországon a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek elkülönített és szakszerű gyűjtését és kezelését, megelőzve a környezetszennyezést és az egészségkárosodást.

A CSEBER megalakulásakor csatlakozott az Európai gyűjtőszervezetekhez és a CropLife Europe Container Management munkacsoportjának 2003 óta elismert tagja.Az elmúlt húsz évben sokat fejlődött a visszagyűjtő rendszer és mára több, mint 160 gyűjtőhelyen veszik át Magyarországon térítésmentesen a göngyölegeket a gazdálkodóktól. A CSEBER holnapján térképes kereső segíti a felhasználókat a legközelebbi gyűjtőpont megtalálásában.

A kezdeti időszakban a hulladékégetés, később a hőhasznosítás és napjainkban már az anyagában hasznosítás is megtalálható a véghasznosítás módszerei között.

Mára elmondható, hogy a gazdálkodók megismerték a CSEBER gyűjtőhálózat működését és a visszagyűjtés beépült a gazdálkodók mindennapi gyakorlatába.

A jövőre vonatkozó terveik között szerepel a visszagyűjtési arány további növelése. A CSEBER is csatlakozott a CropLife Europe az agrárium jövőjéért meghirdetett célkitűzéseihez, az Európai Zöldmegállapodás szellemében. A célkitűzések között a körforgásos gazdaság eléréseben kulcsszerepet kap a műanyag hulladékok ügye, mind a visszagyűjtés hatékonysága, mind az anyagában hasznosítás szempontjából.

Cél a 2025. évre 75%-os visszagyűjtési arány elérése. A 2022. évben 69%-os visszagyűjtési arányt értek el, amivel az európai átlag fölött teljesítettek. Konzultálva német kollégáikkal (Pamira rendszer https://www.pamira.de/ ) egyet értettek abban, hogy a százalékok emelése annál nehezebb feladat minél magasabb visszagyűjtési arányt sikerült elérniük. Az évenkénti plusz 1-2%-os emelés kevésnek tűnhet, de egyre nehezebb és nehezebb a növekedést elérni. Az agrárium összefogására van szükség ahhoz, hogy a 75%-os kitűzött célt együttes munkával elérjék 2025 év végére.

A műanyag újrahasznosítás terén fontos szem előtt tartaniuk azt, hogy a növényvédő szeres kannákból kizárólag olyan végtermék készülhet, mely nincs kitéve gyakori emberi érintésnek. A CSEBER granulátumaiból föld alatti kábelvédő csövek készülnek. Az újrahasznosítás szempontjából elsődleges, hogy megfelelően kiöblített kannák kerüljenek a gyűjtőhelyekre, ezért évek óta szemléletformáló kampányukkal hívják fel a gazdálkodók figyelmét a kannák szakszerű kezelésére.

A CropLife Europe másik fontos célterülete az oktatás és a továbbképzések. Terveik szerint egymillió termelő, gazdálkodó, tanácsadó, stb. részére juttatják el a legjobb gyakorlati példákat az integrált növényvédelem, a munkavédelem, a víz-és környezetvédelem témaköreiben 2030-ig.

Másik fontos célterület a zárt áttöltő rendszerek elérhetőségére vonatkozik. A cél az, hogy 2030-ra minden európai gazdálkodó részére elérhetővé váljanak a zárt áttöltő rendszerek (Closed Transfer System). A CSEBER tulajdonosai és partnerei is részt vesznek az „Easy Connect” https://easyconnect.tech/ széleskörű összefogással létrehozott projektjében – így hamarosan rajtuk keresztül Magyarországon a gyakorlatban is kipróbálhatjuk majd a rendszer működését.

Szakmai rendezvényeken, az agrársajtóban, a CSEBER Facebook oldalán https://www.facebook.com/csebernonprofitkft/ és weboldalán https://cseber.hu/ népszerűsítik „Három a magyar igazság” kampányukat, melynek keretében a CSEBER tevékenységéhez kapcsolódó legfontosabb üzeneteket közvetítik a gazdálkodók felé.   

A koncesszió elindulása után is biztosítani kívánják a rendszer működését, gyűjtőhálózatukat és a húsz év alatt bejáratott, professzionális hulladékgazdálkodási partnereinket a jövőben is meg kívánjuk tartani. A koncessziós társasággal megbeszéléseket folytatunk azzal a céllal, hogy a húsz év eredményeit megőrizzük és a gazdálkodók számára a koncessziós rendszer elindulás után is rendelkezésre állhassanak. Továbbra is számítanak a gyűjtésben részt vevő minden szereplő aktív közreműködésére és támogatására.