Szükségállapotot hirdettek helyi idő szerint szerdán a nyugat-kanadai Alberta tartományban a pusztító erdőtüzek miatt. Elrendelték egy újabb, veszélybe került város, illetve két kisebb település teljes kiürítését.

Fort McMurrayben 1600 épület égett le. Szerdán súlyosbodott a helyzet, és mivel az erdőtűz rohamosan terjed déli irányban, a hatóságok az esti órákban elrendelték Anzac város kiürítését is, ahol elszállásolták előző nap az ötven kilométerre északabbra fekvő Fort McMurrayből kiköltöztetett lakosok egy részét.

Kanadai illetékesek azt mondták korábban, hogy ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta történetében, de most már arról beszélnek, hogy talán egész Kanadában nem volt soha még ilyen tömeges evakuáció.

Az Albertát sújtó súlyos erdőtüzek kialakulásához hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul nagy meleg és szárazság, továbbá szítja a lángokat az erős északi szél.Justin Trudeau miniszterelnök azt mondta, hogy a károk teljes mértékét egyelőre korai lenne felbecsülni, de úgy fogalmazott, hogy elképzelni is nehéz a pusztító tűzvész okozta veszteség mértékét. Trudeau szerint a klímaváltozás is okolható a szélsőséges időjárás és erdőtüzek miatt,bár a kettő közötti közvetlen kapcsolatot nehéz bizonyítani.