A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében

Az öregedés nem csupán napjaink egyik legégetőbb problémája, hanem az egyik legígéretesebb lehetőség is – állítja a kutató szerzőpáros. A hosszú életet támogató tevékenységek fejlődése sikerre rendeltetett, ugyanakkor az előrehaladás ütemét számos tényező határozza meg. Az már most kijelenthető, hogy a hosszúélet-ipar az emberiség történetének legnagyobb és legkomplexebb szektorává válik. Értéke már jelenleg is tizenhétbillió USA-dollár.

A biológiai öregedés alakítható, a világ legelismertebb kutatói vizsgálják, miként lehet beavatkozni a folyamatba. Ismerik az öregedés elsődleges okainak néhány működési módját, és olyan új stratégiákat fejlesztenek ki, amelyek az öregedéssel kapcsolatos betegségeket kezelhetik. Számos vállalat dolgozik azon, hogy öregedés elleni gyógyszereket fejlesszen ki, ezek közül néhány jelenleg már a klinikai vizsgálatok fázisában van. A kutatók bebizonyították azt is, hogy lehetséges az emberi élet meghosszabbítása, és a várható élettartam hosszabb, mint azt feltételeztük. A mai fiatal és középkorú embereké 120, az idősebbeké 100 év is lehet.

A hosszú élet globális iparága jóval túlmutat az öregedéskutatáson és az orvostudományon: a kormányzatokon, az egészségügyi szolgáltatókon, a vállalkozásokon, a technológiákon, az orvosi és pénzügyi intézményeken, illetve azok összehangolt fejlődésén múlik, hogy a népességnövekedés és a várható élettartam megnövekedése pozitív vagy negatív hatással lesz-e a világra.

A hosszú élettel kapcsolatos tudományok és technológiák gyakorlati alkalmazása értéket és olyan gazdagságot teremthet, amely túlmutat a profiton, továbbá bármely egyéb szektorban vagy iparágban rejlő lehetőségeken, ráadásul a legértékesebb dolgot nyújtja, amelyet az emberiség, a családunk és saját magunk számára adhatunk – vallják a szerzők.

A gazdaság átalakulásának szükségességét  napjainkban is érzékelhetjük: ahogy az idősek további egészséget és hosszabb életet nyernek, a korábbi nyugdíjmodellek – ahol az emberek 10–30 nyugdíjas évre számítva vonulnak vissza a munkából – számos országban egyre kevésbé alkalmazhatók. Az emberek tovább tudnak dolgozni, többször váltanak karriert, átképzésre lesz szükségük. Így az idősebbeket kiszolgáló oktatás a jövő egyik nagy lehetősége lesz.

A hosszúélet-ipar kereteiről a szerzők kifejtették: a mesterséges intelligencia lesz az elkövetkező évek legnagyobb hatású területe, amely szinte minden ágazatban felgyorsítja a fejlődést. A genetikával és az egészségügyi adatok növekvő hozzáférhetőségével együtt lehetővé teszi a precíz, személyre szabott prevenciót és gyógyítást.

A biotechnológiában és a természetközeli eljárásokon és anyagokon alapuló gyógyszeriparban már jelenleg is paradigmaváltás zajlik: a mindenki részére általánosan alkalmazható sikergyógyszerektől a személyre szabott, prevenciós és precíziós gyógyítás irányába mozdulnak el.

A precíziós medicina térnyerése 5–7 éven belül előkészíti az utat a tényleges hosszúélet-terápiák alkalmazásához, és létrejön az az ökoszisztéma, amelyben a mesterséges intelligencia által támogatott technológiák teljes skálája széles körben alkalmazható lesz.Az egészségügyi ellátással kapcsolatos döntések az orvosoktól egyre gyakrabban kerülnek át az informatikai rendszerekhez. A haladó szellemű egészségügyiszolgáltató-klinikák vezetését pedig jelentős részben műszaki mérnökök és informatikai cégek vezetői látják majd el.

Sok esetben a kifinomult adat- és mesterségesintelligencia-rendszerek támogatásával a páciensek képesek lesznek arra, hogy saját egészségük menedzserei legyenek.

A szerzők továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy a hosszú élettel kapcsolatos pénzügyi folyamatokat és szolgáltatókat is a mesterséges intelligencia, az adattudomány és a matematikai technológiák irányítják majd. Az egészség és a hosszú élet mérhetővé válása nyomán a vagyonkezelő cégek tevékenységének az egészség menedzselése is része lesz. A befektetők a hagyományos anyagi javak helyett a hosszú élet felé fordulnak, és az elkövetkező években számos új pénzügyi termék megjelenésének lehetünk majd tanúi.

Dmitry Kaminskiy: innovatív vállalkozó és befektető a hosszú élet, a precíziós medicina és a mesterséges intelligencia területein. Társalapítója és ügyvezető partnere a Deep Knowledge Venturesnek, amely élenjáró befektetési alap a DeepTech területén, és jól ismert a kifinomult elemzőrendszerek alkalmazásában is.

Margaretta Colangelo: a Deep Knowlegde Group társalapítója és ügyvezető igazgatója. Szakmai életútja során számos szilícium-völgybeli szoftvercégnél több mint harminc év tapasztalatot szerzett.

A hosszúélet-ipar 1.0 című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.