Házi kedvencből hobby lett, majd megélhetéssé nőtték ki magukat a gyerekeknek szánt cukiságok.

Két kecskegidával kezdődött a családi történet, mikor is kicsi gyerekek két kicsi kecskét kaptak, csakhogy ne unatkozzon az egyik. Igen ám, de a kecske felnő, tejet ad… Miközben Apa máshol veszi a  kecskesajtot.

Nézzük meg, hogy is kell azt készíteni! A legkelendőbb kecskeparenyica készítésbe ugyan nem avattak be minket, ugyanis ezt a legnehezebb elkészíteni, csak keveseknek sikerül. Miután a legkedvesebb családi barát sajtkészítő felhagyott a tevékenységével, Szandrának magának kellett kikísérleteznie hogyan kell a kecskesajtot elkészíteni, és bizony jól jött a korábban kapott két kecske. S mire észbe kapott, már 6 lett, meg lassan számolni sem tudjuk.

Persze először „csak itthonra, magunknak”, áltatta magát. Aztán elkövette azt a hibát, hogy elbüszkélkedett vele a baráti oldalon… Sikerei áldozataként pár hónap múlva annyi megrendelést kapott nem csak barátoktól, hogy az állását is feladta az új hobby kedvéért, és mára saját kecskesajt üzemet tart fenn. Bakonyi Mekegők Kézműves Kecskesajt született.

Mint minden sikeres vállalkozás ez is a konyhaasztalról kezdődött, majd tanult, tanult, szorgalmas volt, és segítette a család is. A sajtkészítésben főként a 6 éves kisfia szeret segíteni, míg az állatok körül a 13 éves kislánya veszi ki a részét a munkából, mindeközben Apa az állatok takarmányát igyekszik előteremteni. A recept lehetne akár ilyen egyszerű is, de azért ez sem igaz, hiszen a kecskék minden ellenkező állítással szemben önálló lények, saját akarattal, sőt! Van az úgy, hogy a személyisége nem egyezik a gazdiéval, ilyenkor gazdicserét kell eszközölni. Az is előfordul, hogy nem ugyanolyat, vagy annyit tejel, és sok egyébre is figyelni kell, hiszen ez mind-mind befolyásolja a sajt kiváló „mekegő sajt” minőségét.

 A szép üvegek és a csomagolás ihleti Szandrát elsőkörben a sajtkészítése során. Az alaptanfolyamot persze elvégezte, de sok kívánsággal fordulnak hozzá és ő maga is szereti a kihívásokat, ezért örömmel kísérletezik. Megtalálható a lilahagymás, fokhagymás, aszalt gyümölcsös, csokis!, és baconos-füstölt sajtok és sorolhatnánk. Pont, mint Gombóc Artúr repertoárja, csak épp sajtból.

Persze, mikor hirtelen 3 kg parenyicát szeretne valaki, akkor kinyílik a szeme, mert kicsit időigényes feladat, de mint írtuk, Szandra szereti a kihívásokat.

Hallottak már a savókaramellről, más nevén savómézről? Hogy mi mindenre lehet is használni? A kecsketej savójából készül, mint kiderül titkos recept alapján. Kávéba, sütibe édesítőszer gyanánt használhatjuk. Kis odafigyeléssel, karamellként is nasizhatjuk.Hallottak már a savókaramellről? Más nevén savómézről? Hogy mi mindenre lehet azt használni? A kecsketejsavóból készül, mint kiderül különleges recept alapján. Kávéba, sütibe édesítőszer gyanánt használhatjuk, de kis odafigyeléssel, karamellként is nasizhatjuk.

A kecskefarm bővülés előtt áll, alig várjuk, hogy az elkészült új sajtműhelyt is megmutathassuk olvasóinknak!