Az Ocean Cleanup új technológiákat fejlesztett ki az óceánok műanyagtól való megszabadítására. A cél elérése érdekében azon dolgozik, hogy bezárják a forrásokat, vagyis megtisztítsák a folyókat, hogy az ne érhesse el az óceánokat. Ami eddig felhalmozódott az óceánban, azokat begyűjtik és újrahasznosítják.

A probléma nem szűnik meg magától – állítják a szakemberek.

A folyók jelentik az óceán műanyag szennyezésének fő forrását. Ezek az artériák, amelyek a szárazföldről az óceánba viszik a hulladékot. Kutatásaik szerint 1000 folyó felelős a szennyezés nagyjából nyolcvan százalékáért.

Jelenleg több mint 5 billió műanyag borítja az óceánt. A szemét öt óceáni szemétfoltban halmozódik fel, a legnagyobb a nagy Csendes-óceáni szemétfolt, amely Hawaii és Kalifornia között található. Ha keringeni hagyják, a műanyag hatással lesz ökoszisztémáinkra, egészségünkre és gazdaságunkra.

Megoldásához a forrás bezárása és az óceánban már felhalmozottak megtisztítása szükséges. Az óceánok műanyagtól való megszabadításához nem elég megtisztítani attól, ami már ott van, hanem meg kell akadályozni az új műanyag bejutását az óceánba. El kell zárni a műanyagszállítócsapot. A kormányzati vezetőkkel, magánszemélyekkel és magánvállalatokkal együttműködve az a cél, hogy a világ 1000 legszennyezőbb folyóján megszüntessék a bevezetés után öt éven belül.

Az Ocean Cleanup kifejlesztette az első skálázható megoldást, amely hatékonyan képes elkapni a műanyagot a folyókban, mielőtt az eljutna az óceánokig.

A napelemes vadász

Az O.C. hajója 100% – ig napenergiával működik, autonóm módon nyeri el a műanyagot. Nem szennyezi ezzel a környezetét, ellenben a világ legszennyezőbb folyóinak többségében képes működni.

Forrás: Theoceancleanup