Új találmánnyal optimalizálhatják az abroncsok kopását a logisztikai raktárak.

 A kifejezetten tömör abronccsal szerelt targoncák számára kifejlesztett Forklift Tire Tread Assist (FTTA) magyar szabadalom, amelynek ötlete a Zsolaka Kft. ügyvezető igazgatójához, Horváth Zsolthoz köthető. Az abroncskopás ellenőrző rendszer egy hardverből, négy szenzorból és egy szoftverből áll. Használatával 5-8 százalékkal növelhető a gumiabroncsok élettartama, ezért nem kell olyan sűrűn cserélni az abroncsokat a rendellenes elhasználódás miatt.

Működési elve az, hogy a gumik kopását veszi figyelembe. Az abroncskopás-ellenőrző rendszer a targonca használata közben több ezer mérést hajt végre, ennek köszönhetően kiszűri azokat az eseteket, amikor a hasmagasság az első és a második tengely közötti időnkénti súlyáttevődés miatt változik. Egy targonca súlypontja alapvetően hátul helyezkedik el, azonban például egy raklap emelkedése során ez megváltozik. A rendszer azonban ezt is képes monitorozni.

A manapság eladott targoncák 90 százaléka tömör gumikkal kerül forgalomba, így a rendszer is ehhez lett kialakítva. Legfontosabb előnye, hogy használatával akár nyolc százalékkal növelhető a gumiabroncsok élettartama, vagyis nem kell olyan sűrűn cserélni az abroncsokat a rendellenes elhasználódás miatt. Egy nagyobb targonca flottánál ez óriási megtakarítást jelent.

Azzal pedig, hogy tovább lesznek képesek a vállalkozások használni a targoncákat, a keletkezett hulladék is csökken, hiszen így ritkább esetben kell kidobni az elhasználódott gumiabroncsokat. Ezzel visszafogjuk ökológiai lábnyomunkat, valamint a cégek költségei is optimalizálódnak.

Jelenleg a találmány tesztelés alatt van, azonban a működési elv gyakorlatilag végleges, csupán a felhasználási területek szélesítése a kérdéses pont. Ehhez természetesen várjuk potenciális partnerek érdeklődését.