Az alumíniumból használati tárgyak készülnek, a kávézacc egy részét a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra: most megcsodálható az eredmény

Látványosan pozitív eredményről számolt be a Nespresso a használt kávékapszulák gyűjtésével kapcsolatban: eszerint 2023 első félévében a magyarországi visszagyűjtési arány több mint 50 százalékon áll, meghaladva ezzel a globális eredményt. A márka minden egyes visszajuttatott kávékapszulát újrahasznosít – mind az alumíniumcsomagolást, mind a kávézaccot –, így a komponensek teljes mértékben visszakerülnek a körforgásba. A Nespresso évek óta különböző izgalmas megoldásokkal hívja fel a fogyasztók figyelmét arra, hogy a visszagyűjtött kapszulák egyszerűen újrahasznosíthatók: szétválasztás után a kávézaccból értékes komposztanyag, az alumíniumból pedig akár dizájner óra is születhet.

A Nespresso DNS-ében már a kezdetek óta kódolva van a fenntarthatóság, amely minden szinten áthatja a márka üzleti tevékenységét. A teljes értékláncon folyamatosan csökkentik a karbonkibocsátást, és előnyben részesítik a fenntartható gyakorlatokat, legyen szó a kávéfarmokon zajló kávétermesztésről, a kávékapszulák és a kávégépek gyártásáról, logisztikáról vagy az újrahasznosításról. Folyamatosan olyan megoldásokon dolgoznak, amelyekkel lehetőséget biztosítanak a vásárlóiknak arra, hogy eldönthessék, hogyan szeretnének környezettudatos módon kávézni – természetesen úgy, hogy a minőségben sem kötnek kompromisszumot. Ennek példája, hogy jelenleg Svájcban és Franciaországban tesztelik az otthoni komposztálásra alkalmas papír alapú kapszulákat is.

Az innovatív ötletek mellett azonban az alumíniumkapszulák újrahasznosítása is kiemelt fontosságú a márka életében: a Nespresso világszerte 70 országban kapszulagyűjtő-rendszert működtet, melynek köszönhetően a fogyasztókkal együttműködve teljes mértékben körforgásban tartható az alumínium és a kávézacc is.

A magyarok élen járnak kapszula-újrahasznosításban

A körkörösségre vonatkozó globális törekvésnek számos lokális megnyilvánulása van. Ezekkel a látványos kezdeményezésekkel a Nespresso arra ösztönzi a vásárlókat az egyes piacokon, hogy minél nagyobb arányban gyűjtsék vissza használt kávékapszuláikat. A Nespresso Magyarországon több mint 10 éve gyűjti a használt kapszulákat Boutique-jaiban, emellett ma már vásárlóik a megrendeléseik kézbesítésekor a futárszolgálattal is visszaküldhetik használt kapszuláikat, illetve leadhatják őket az átvételi pontokon is. Hazánkban minden vásárló számára elérhető valamilyen újrahasznosítási lehetőség, ami a szállodák, vendéglátóhelyek és irodaházak számára is adott.

Óriási eredmény, hogy 2023-ban a hazai kapszula-újrahasznosítási arány meghaladja az 50 százalékot. Ez azt jelenti, hogy minden második kapszula körforgásban marad, ami figyelemreméltó arány, tekintve, hogy a globális becsült újrahasznosítási ráta a legutolsó adatok alapján 28 százalék. Természetesen itt nem állunk meg, vásárlóink bevonásával folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezt az arányt tovább növeljük. Ezúton is szeretném megköszönni vásárlóinknak, hogy közösen teszünk a körforgásért” – mondta Flesch Gábor, a Nespresso magyarországi vezetője, aki nagyon büszke arra, hogy a magyar piac ilyen jól teljesít.

Mi történik a használt Nespresso kapszulákkal?

Minden visszajuttatott Nespresso kapszulát újrahasznosítanak. A Magyarországon visszagyűjtött kapszulák a debreceni feldolgozóüzembe kerülnek. A kapszulákat kiöntik a gyűjtőzacskókból, és a kézi válogatás következik, mely során eltávolítják az idegen anyagokat.

Miután kiszárították a kapszulákat, azok egy speciális gépbe kerülnek, amely kisebb darabokra vágja a kapszulákat. Innen egy rázódobba érkeznek, amely szétválasztja az alumíniumot és a kávézaccot. Utóbbi tárolókba kerül, míg az alumíniumot összepréselik vagy zsákokba gyűjtik, és alumíniumkohóba szállítják, ahol beolvasztásra kerülnek. Az alumínium különböző használati tárgyak formájában születhet újjá, a kávézaccot pedig komposztálás során Debrecen környékén hasznosítják.

Ikonikus óra született az újrahasznosított kapszulákból

A Nespresso büszke arra, hogy világszerte számos nagy, fenntarthatóság iránt elkötelezett márkával működik együtt: a kollaborációk során használt kapszulákból kinyert alumínium és kávézacc felhasználásával készített dizájnertárgyak is születnek. Legutóbb a svájci Hublot-val fogtak össze és alkottak meg egy luxusórát, amely zöld színével a Nespresso Master Origins Peru Organic kávékapszulát idézi meg. Igazi újdonságról beszélünk: az Hublot és a Nespresso innovatív ötlete nyomán a kávézaccot az óraszíj elkészítéséhez használták fel, az óratokot, a lünettát, a koronát és a nyomógombokat pedig újrahasznosított alumíniumból alakították ki.

A pannonhalmi levendulamezőkön hasznosul a kávézacc

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulákból származó kávézacc egy részéből speciális termesztőközeget fejlesztett a Nespresso, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőinek talajjavítására használnak fel.

A kezdeményezés teljes mértékben helyi: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozásuk — az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind a termőközeggyártás is Magyarországon történik.

A többéves együttműködés eredménye idén is megcsodálható a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin a gyógynövény virágzása idején, ami minden évben sok látogatót vonz. A teljes kapszula-újrahasznosítási folyamatról egy videó is elérhető.