A tavalyi 66,3 milliárd dollárról 2025-re 108,9 milliárd dollárra nőhet az okosépületek kialakítását támogató megoldásokra költött összeg a MarketsandMarkets év elején bemutatott előrejelzése szerint. Az elemzés alapján a jelentős fejlődés mögött az IoT-alapú épületmenedzsment rendszerek fokozott alkalmazása, az egyre tudatosabb térkihasználás, illetve az energia hatékony működés iránti igény áll majd.

Schneider Electric

A COVID-19 járvány rámutatott arra, hogy a biztonság, a változó körülményekhez történő gyors és rugalmas alkalmazkodás kulcsfontosságúvá váltak az épületüzemeltetésben. A fenntarthatósági szempontok az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak ezen a területen is. A berendezések között a villamossági hálózatok alapvető komponenseit és intelligens vezérlőegységeket egyaránt találhatunk, és az új brandhez tartozó készülékek már most lehetővé teszik a jövő kihívásainak is megfelelő épületek kialakítását. Az új termékek között a világítást, az árnyékolást, a hűtést-fűtést vezérlő megoldások is megtalálhatók. Az üzembe helyezést segítő eszközök és a mobilalkalmazások leegyszerűsítik és felgyorsítják a terméktervezést és telepítést, hogy fokozott termelékenységet és kényelmet nyújtsanak a végfelhasználóknak és a lakóknak. A termékcsaládot most vezetik be a magyar piacra és teljes körű támogatást nyújtanak hozzá a tervezőknek és kivitelezőknek egyaránt.  – mondta el Veller Tamás, épületautomatizálási mérnök, Schneider Electric termékmenedzsere.

A KNX szabványt használó berendezéseket a piaci igények alapján fejlesztették ki és a lakóházaktól az irodákon át a szállodákig lényegében minden ingatlan esetében megteremtik a gazdaságos és zöld üzemeltetés feltételeit. A termékek egyszerű megoldást jelentenek az intelligens ingatlanok létrehozásához. Mivel gyártófüggetlen kommunikációs szabványt használnak, nem jelent problémát az sem, ha már létező rendszerekkel kell integrálni őket. A cég berendezéseinek fejlesztésénél figyelmet fordítottak arra is, hogy a jövő kihívásainak is meg tudjanak felelni. Az eszközök szoftvere könnyen és egyszerűen frissíthető. A termékcsalád kiterjedt csatlakoztathatóságot biztosít az IoT korszakban, lehetővé téve a csatlakoztatott berendezésekről történő adatátvitelt, valamint a problémák gyorsabb észlelését és elhárítását. Ez hatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé, ami mind a költségek kordába tartásában, mind a fenntarthatósági célok elérésben támogatja az ingatlantulajdonosokat.