Lelki szemeimmel láttam, amint a kicsi gyerekem áthajt “motorbiciklijével” az üvegtorlaszon, az óvoda előtt, a járdán – mondta a Keresztesi Zoltán, az üvegvisszaváltó hely létrehozója, a Borbázis tulajdonosa

Fotó: Keresztesi Zoltán

Miután kérték az hulladékszállítókat, hogy az óvoda bejárata elől vigyék el az egyébként igen hasznos, de annak tömege miatt roppant balesetveszélyes gyűjtőpontot, a hulladékgyűjtő a járdáról a parkolóba került. Ezzel a döntéssel az eredeti probléma ugyan nem szűnt meg, de legalább pár parkoló hellyel kevesebb lett. Ráadásul a hulladék ugyanúgy visszakerült a járdára. Innen jött a szokásos “mit tehetek én” gondolat. – mesélte az apuka.

Az üvegek felhalmozása szinte minden háztartásban egyre több és nagyobb problémát okoz, hiszen a konzervtől a boron át a mézig sok élelmiszert tárolunk üvegben, amiket kiürülésük után csak a kommunális szemétgyűjtőkben tudunk elhelyezni. Erre szolgáló üveggyűjtő még nem igazán terjedt el. Pontosabban, valamikor, valahogy eltűntek a rég megszokott üvegvisszaváltó helyek. Keresztesi Zoltán és kollégái 2018-ban indították útjára az üvegvisszaváltó programot, melynek keretén belül eddig évente 250 ezer üveget küldtek vissza újrahasznosítás céljából. Ezzel a mennyiséggel megközelítőleg 17.250 kWh energiát, 16 tonna szén-dioxidot, 50 tonna hulladékot és 60 tonna nyersanyagot spórolnak meg. Idén előreláthatóan 400 ezer db. üvegre számít a borkereskedő.

Keresztesi Zoltán a visszavett üvegekkel a telephelyen, Fotó: Örmény Viktória

A tulajdonos nem csak a boros, hanem minden típusú öblösüveget visszavár: boros, sörös, befőttes, fehér, színes, kicsit és nagyot egyaránt. A visszakerült üvegeket elszállítják, majd a magyarországi üveggyárban feldolgozzák és új üvegeket gyártanak belőlük. A borászatok közt az újrahasznosított alapanyagból készült palackok közkedveltek kisebb környezeti lábnyomuk miatt. Keresztesi úr környezettudatossága viszont nemcsak az üvegvisszaváltásban mutatkozik meg.

Újrahasznosított fából készült üvegtartó rendszer, Fotó: Örmény Viktória

A falon a palackokat nem műanyag lemezekre, hanem újrahasznosított fából készült “polcrendszeren” kínálja az odalátogatók számára, valamint a visszaváltójegy, illetve az árcímke is mind újrahasznosított papírból készül.

Újrahasznosított papírból készült címkét mutat Keresztesi Zoltán, Fotó: Örmény Viktória
Az újrahasznosított papírból készült visszaváltó jegyfüzet, Fotó: Örmény Viktória

A zero waste -re való törekvés itt még mindig nem ér véget. Nem is gondolnánk egy borkereskedés mennyi papírhulladékot halmoz fel pusztán a bort szállító kartondobozokból. Keresztesi Zoltán a kartondobozokat összegyűjti és újrahasznosítja.