A napokban rendhagyó levelet kaptak a fővárosi kerületek polgármesterei a Budapesti Közművektől. Arra kérik őket, hogy takarítsák ki együtt Budapestet november 12-én, vasárnap. Az időpont nem véletlen: pár napra rá, november 17-én ünnepeljük a főváros 150. születésnapját.

A szervezők ebből az alkalomból tisztára mossák és felsöprik a teljes Nagykörutat, sőt annál is többet, a 4-es és a 6-os villamos teljes vonalát. Ehhez az akcióhoz a Nagykörúton lévő társasházak, intézmények is csatlakozhatnak, hogy ki-ki saját portája előtt takarítson.

Az akció ugyanis egyben egy újfajta szemléletet is igyekszik meghonosítani, és ahogy a levélben fogalmaztak, a köztisztaság – amúgy a jogszabályokban rögzített – közös felelősségére irányítani a figyelmet. Mindenki tehet ugyanis azért, hogy a közterületek rendszeres takarítása ne legyen hiábavaló: a házi kedvencünk után szedjük fel, amit hátra hagynak,  a házunk előtti járdáról a lehulló lombokat ne a kommunális kukába, hanem lebomló, FKF-es műanyagzsákba gyűjtsük, lapítsuk össze az üdítőitalos palackot, sörös dobozt azok kidobása előtt. A kisboltok, büfék üzemeltetői pedig azzal segíthetnek, hogy gondoskodnak a náluk képződő szemét gyűjtéséről és elszállíttatásáról. Sokan nem tudják ugyanis, hogy jogszabályok mondják ki, hogy a köztisztaság megőrzése nem csak a hivatásos köztisztasági szolgáltatók feladata, abban mindenkinek, aki a közterületet használja, feladata, felelőssége van.

A Budapesti Közművek akciója azonban csak a kezdet. A kerületi polgármestereknek írt levélből az olvasható ki, hogy időről időre közös takarítást terveznek.

Ami a soron következő hétvégét illeti, azt ajánlják a kerületi polgármestereknek, hogy ne csak a saját közszolgáltatóikat kérjék fel munkára (persze ez lenne a legegyszerűbb), hanem a helyi civil szervezeteket és a lakosságot is mozgósítsák, segítve, hogy közösen tegyünk a közterületeink tisztaságáért.

A köztisztasági szemléletformáló programhoz – akár a fenti, indító eseményhez, akár további akciókhoz – szeretnénk kérni az Ön által vezetett önkormányzat csatlakozását, az önkormányzati közszolgáltatóik valamint önkéntesek és helyi civil szervezetek bevonásával. A takarítási akcióik szélesebb körben való meghirdetéséhez online felületet is biztosítunk a 150.budapest.hu weboldalon, hogy minél többen értesülhessenek az akciókról. – írják minden egyes kerületi polgármesternek.

A polgárok önkéntes munkáját, ahogy tudja, segíti a társaság. Féláron biztosít a kerületeknek jövő tavaszig zöldhulladék és kommunális hulladék gyűjtőzsákokat. Emellett a közös programok során összegyűlt nagyobb méretű hulladékot szintén elviszik a Budapesti Közművek speciális járművei.

Mint megtudtuk, a közös akció előfutáraként az elmúlt napokban már soron kívül megszabadítottak a szeméttől, az eldobált hulladékoktól egy-egy budapesti erdőt, parkot a Főkert szervezésében,  tucatnyi környezetvédő civil szervezet, számos cég  és helyi önkéntesek bevonásával.

Csatlakozzon Ön is!