A Pécsi Egyetem standjánál Szili Katalinnal készítettünk rövid interjút.

-Tegnap a PTE KPVK szekszárdi kampuszán a Fenntartható fejlődés soron következő konferenciáján jártunk, ma pedig itt találkozunk Önnel.

Igen, sajnálom, hogy nem járt lehetőségem eljutni, pedig terveztem és fogok is, de közbeszólt az élet. Büszke vagyok rá, hogy ilyen és hasonló konferenciákkal és bemutatkozásokkal öregbítik az egyetem jó hírét. Mint az egyetem kurátora és a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács Tiszteletbeli Elnöke és Alapító Elnöke, külön büszkeséggel tölt el, hogy a Pécsi Egyetem az első az országban zöld ügyekben az egyetemek között. Az elmúlt években megszerezte az első helyet. Jelenleg a világon is az 59. az egyetemek rangsorában. Ami azt gondolom, hogy méltán elismerést érdemel.

-Mivel készült az egyetem a kiállításra?

Ahogyan körbenéztem a kiállításon és elnézve a Pécsi Tudomány Egyetem standját, azt hiszem, joggal mondhatom, hogy a mi oktatóink és hallgatóink és a kancellária volt a legkreatívabb, hiszen egy olyan terepasztalt állított ki, ahol találkozik gyakorlatilag a fenntarthatóság, a digitalizáció, és a mesterséges intelligencia. 

Vagyis a XXI. századnak azok a kihívásai, amelyek számunkra most a legfontosabb. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy megjelent a fenntarthatóság tekintetében azok az Öko-házak, melyek energia hatékonyságban és energia erőforrás gazdálkodásban talán a jövő épületeit jelenti. Most, amikor egyébként a családi támogatások olyanok a lakhatást biztosításában, azt gondolom, hogy nem annyival drágábbak, hogy ne lehetne azt mondani, hogy méltán nagy érdeklődésre tarthat számot. Hiszen ez a régi házak felújításában is egy óriási eredményt jelent.

Azzal együtt, hogy a világ megfogalmazta azt a 17 fenntartható fejlődési célt, ami a következő időszakban valamennyi ország számára végrehajtandó. Azt gondolom, hogy a lokális térben kell ezt elkezdeni és én azért is tartom a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Tiszteletbeli Elnökeként fontosnak, hogy az általunk megfogalmazott fenntartható fejlődés keretstratégia, ami gyakorlatilag nem csak az indikátorokat jelöli meg, hanem a felelősségi rendszert is, ezt követve kell nekünk példaként az egyetemen belül is a saját stratégiánkat megfogalmazni.

-Milyen programokkal készülnek?

Most készül a fenntartható fejlődési és digitalizációs stratégia az egyetemen belül, ami távlatosan ki fogja jelölni azokat az elérendő célokat, ami harmonizál ezzel az európai és világcéllal is.

-Az Egyetem már „zöld egyetem” címet visel, teli lehetőségekkel, programokkal, mi várható még idén?

Egyrészt azt gondolom, hogy ez talán az év záró projektjének, eseményének is tekinthető. Mi egy nagyon jó évet zárunk, ezért ültünk le tegnap és az egyetemnek a távlatos stratégiáját szeretnénk és annak a kereteit megfogalmazni, bízom benne, hogy 5-6 év távlatában el fogjuk érni, hogy a világon az első 20 legzöldebb egyeteme közé kerüljünk, ahol nem első sorban a zöld kérdések a fontosak, hanem hogyan tudjuk a rendszerszerű problémákat rendszerszerű válaszokkal kezelni.

-Úgy legyen! Sok sikert kívánunk a tervekhez. Köszönjük.

Borítóképünkön a mesterséges intelligenciaként a pörgő tehenet is láthatjuk Pécs Széchenyi terén.