Pénteken reggel hat óra előtt tíz perccel gördült ki a Keleti Pályaudvarról a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Össznemzeti zarándokvonat 1200 utassal Erdélybe, a csíksomlyói búcsúra.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START 2008 óta minden év pünkösdjén elindítja a Székely Gyorsot. A hétvégén már 9. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok. A Kárpáteurópa 2010 óta már 2 zarándokvonatot küld Csíksomlyóra. Az egyik a Székely Gyors, a másik a Csíksomlyó Expressz. Utóbbi Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti Pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Ott Nagyváradon, Kolozsváron, a Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait.

A két vonaton 1200-an utaznak, azért nem többen mert a vonatok hossza adott. A zarándokvonatok útjának megszervezése, a Kárpáteurópa összes munkatársának 9 hónapos elfoglaltságot jelent. A MÁV-nál és a MÁV-Startnál több tucatnyian foglalkoznak ezzel. A szerelvényen 18 idegenvezető ugyanennyi utaskísérő vasutas, akiket kalauznak is nevezhetünk, 4 fős zenekar, 8-10 fő felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-START 2 munkatársa , természetesen 2-3 mozdonyvezető és 2 utazási iroda vezető gondoskodik az utasokról. Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket.

A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. És ehhez jönnek a helyszíni programok, például a Csík zenekar koncertjével foglalkozó madéfalvi városvezetők és koncert menedzserek. Összességében évente több száz embernek nyújt értelmes elfoglaltságot a vonatok útjának megszervezése.

http://www.globoport.hu/160073/elindult-a-csiksomlyo-expressz-szekely-gyors/