Gyerekkorunkban sokan imádtuk a kukás autót, megbámultuk az ovi udvarról, és csak néztünk utána milyen érdekes, hogy minden háznál megáll kiöntik a szemetet, de az sem ritka, hogy a szidjuk a pesti forgalomban a “miattuk kialakult” dugóban.

A 125 éves kukásautókról egy poszt erejéig maga az FKF (Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság) is megemlékezett, de a szemétszállítóiról nem olvastunk a cikkben.

“Megszokott városképi látvány reggelente és délelőttönként a kapuk elé kitett kukák és az azok tartalmát eltüntető kukásautók. Mondhatni érthető, hiszen a 60-as években kezdődött meg a fővárosban az un. pormentes gyűjtés. Az idősebbek talán emlékeznek, amikor még a fémkukákat a Skoda kukásautókkal ürítették. Akkor volt csak igazán csörömpölés, azóta viszont sok idő telt el és ahhoz képest ma már igen csak csendes a szemétszállítás, környezetbarát járművekkel, műanyag kukákkal. Annyira természetesnek vesszük ezt, hogy már meg sem nézzük, rá sem hederítünk a kukásautókra, pedig érdemes lenne – ahogy megtesszük, amikor megjelenik egy-egy új autóbusz vagy villamos a főváros útjain, a személyautó kultuszról nem is beszélve – hiszen ezek a járművek is egyre korszerűbbek, csendesebbek és tetszetősebbek. A kukásautókból több típus is fut az utakon – Mercedes, Scania, Iveco, MAN – de két fajtát különböztetünk meg. Az egyik a Rotopress, a másik a Variopress. A két elnevezés nagyon leegyszerűsítve a szeméttömörítési technikát különbözteti meg. Kérdés persze, hogy laikusként, ha ránézünk egy kukásautóra észrevehető-e ez az eltérés.”

Egy facebook posztban azonban Tiszteletet kérnek számukra, hiszen ebben a hőségben a képen látható meleg ruhában ürítik utánunk a szemetet, viszik el azt a hulladékot,amit mi termelünk!

Kedves Kukások!

Köszönjük!

Utoljára pár évvel ezelőtt kapott nagyobb teret, hogy milyen vidám dolog is kukásnak lenni. Bejárta a sajtó “a legboldogabb kukás a egri kukás”, mert egyikük szemetestől szemetesig táncolt a járművön.

Így táncolnak az egri kukások.