Törökország kulcsszereplő az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek megoldásában, ezért hazánk Ankara közreműködését kéri a Fekete-tengeri gabonamegállapodás kiterjesztése, azaz az ukrán mezőgazdasági termékek vízi transzportjának kiszélesítése érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Gülşen Karanis Ekşioğlut, Törökország nagykövetét.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország rendkívül fontos gazdasági partnere és politikai szövetségese Magyarországnak. A két nemzet közti kapcsolatokat pedig tovább kell mélyíteni.

A miniszter a megbeszélésen arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió területére áramló ukrán gabona megbénította a piacot, eladási nehézségeket okozott a gazdáknak és komoly kihívás elé állítja az agráriumot. Ezek a mezőgazdasági termékek az orosz-ukrán háború következtében a tengeri útvonal lezárulása miatt nem jutnak el a hagyományos piacaikra, az afrikai és a közel-keleti térségbe. A transzport áthelyeződött a szárazföldre, a létrehozott szolidaritási folyosó azonban nem működik az eredeti célja szerint – tette hozzá. A kialakult helyzetet minél előbb meg kell oldani, a gabonatárolók tele vannak, jön az aratás, a gazdák pedig feszültek az értékesítési nehézségek miatt – fejtette ki a tárcavezető. 

Nagy István kiemelte, Törökország fontos szerepet tölt be a fekete-tengeri kikötők részleges megnyitásával kapcsolatban. Hazánk azt szeretné elérni, ha ezeket a kapacitásokat, a biztonsági garanciákkal védett kikötők számát tovább lehetne bővíteni, és ebben a folyamatban számít Ankara közreműködésére is. Az ukrán mezőgazdasági termékeket ugyanis tengeri útvonalon kell eljuttatni a hagyományos felvevő piacaikra. A miniszter kitért arra is, hogy az ukrán gabonaimport kapcsán leginkább érintett frontországok agrárminiszterei közös állásponton vannak a helyzet megoldása érdekében. Nagy István a megoldási javaslataikat megvitatná török kollégájával is.