Több mint 10 éve szervez folyami pethajós hulladékgyűjtő versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin a PET Kupa. A hétvégén kezdődő környezetvédelmi programon idén 12 pillepalackokon lebegő hajó és kenus különítmény tisztítja a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszát. Ismerős vizekre térnek vissza a petkalózok, tavaly júniusban közel 7 tonna, 1500 zsáknyi hulladéktól szabadították meg a tavat. A rendszeres versenyeknek és év közbeni hulladékgyűjtő programoknak köszönhetően a nádasok és ártéri erdők egy része szerencsére már tiszta, az újabb áradásokkal azonban egyes területek visszaszennyeződtek. A IV. Tisza-tavi PET Kupa az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósul meg.

A Tiszai PET Kupa tíz éves működése alatt immáron 317 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt, gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean CleanUp


„Tevékenységünk fókusza a Tiszán és mellékfolyóin van: a hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt elsőként a Tisza-tóra terjesztettük ki környezetvédelmi munkánkat, négy évvel ezelőtt megkezdtük a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattunk a Marosra” – sorolja a környezetvédelmi programokat Tamás Zsolt, versenyigazgató

„A háborús helyzet ellenére komoly erőfeszítéseket teszünk határon túl, a Tisza-forrásvidékének megtisztítására is. A Tisza-tó partján legutóbb egy hete a Környezetvédelmi Világnap alkalmából szerveztünk interaktív, szemléletformáló Műanyag Műhely (MüMü) foglalkozásokat Tiszafüreden, öt iskolából közel 200 gyermek részvételével. Az idei nyár PET Kupa versenyprogramjainak keretében háromszor is jövünk a Tisza-tó vidékére: a hétvégi, hagyományos verseny után két héten belül, július első hetében rendezzük meg az Ifjúsági PET Kupát, majd július végén innen indul a szezon főfutama.” – teszi hozzá a szakember.


A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító, környezetvédő programoknak. A nyári versenyeken túl egész évben szerveznek hulladékgyűjtő akciókat: korábban a Tisztítsuk meg az országot! program keretében gyűjtötték a hulladékot a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) közreműködésével, valamint elindították a Mosolygó Zsák programot, a rendszeres vállalati csapatépítő eseményeknek és az ismétlődő tisza-tavi versenyeknek köszönhetően a térség egyes területeit már sikerült tisztán visszaadni a természetnek.
A régióban Kisköre szerepvállalása nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában: a vízügy oldaláról az idén 50 éves Kiskörei duzzasztógát a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált, miközben a PET Kupa folyamatosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl -, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik. 

A folyamatosan fejlődő és különleges természeti adottságú Tisza-tavon helyi szervezetek is sokat tesznek a tisztaság megőrzéséért. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. immáron 13. éve lát el halgazdálkodási feladatokat a Tisza-tavon és alaptevékenységén túl, önkéntesen, heti rendszerességgel gyűjti és szállítja el a hulladékot a helyi hulladékkezelőnek.

Ezúttal talán könnyebb dolga lesz a petkalózoknak

A IV. Tisza-tavi PET Kupán június 17. és 20. között Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig tisztul meg a vadvilág. A verseny első napján (június 17.) megépített, saját készítésű tutajaikkal, június 18. vasárnaptól, három napon keresztül gyűjtik a hulladékot a petkalózok.  A tavi versenyek korábban a kisebb PET Kupa rendezvények közé tartoztak, de a tó természeti szépségei és a rövidnek mondható versenyprogram vonzereje manapság sok résztvevőt vonz: 12 hajós csapat, 200 fő körüli lelkes résztvevőre számítanak a szervezők. A tó szennyezettségi állapotát az áradás előtt mérték fel a PET Kupa folyómentői. A szervezők arra számítanak, hogy a korábbi évek rendszeres takarításainak köszönhetően idén kisebb mennyiségű szennyeződés várja a csapatokat. 

A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, – kb. 60%-a – újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően, a PET Kupa civil szervezetként, működésének több mint tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

Nyitott programok várják az érdeklődőket!

A hajóépítő napot követően június 18-án, vasárnap fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében indul el a mezőny Tiszafüreden a Morotva Kerékpáros Pihenőből, amelyet a helyi önkormányzat biztosít a szervezőknek.  A rendezvényt a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják, akik a kezdetek óta ügyelnek a petkalózok épségére. A szervezők a programokon várják azokat a helybélieket, akik találkozni szeretnének a petkalózokkal, betekintenének a tábori életbe, meghallgatnák a környék elővilágát bemutató előadásokat, vagy a PETaSztár tehetségkutató vetélkedőt tábortűz mellett. A versenyt záró eredményhirdetésre és díjátadóra a Tiszanána-Dinnyéshát partszakaszon elhelyezkedő kikötőben, június 20-án kedden 15:30-tól kerül sor.
A verseny tervezett programja.

Támogasd a petkalózok munkáját!

Több mint egy évtized leforgása során a PET Kupákon összesen 182 hulladékhajó épült, hogy a világon egyedülálló módon, a petkalózok a hulladék felhasználásával küzdjenek a hulladék ellen. Az évek során összesen 317 tonna hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták, amelynek 60%-a újrahasznosításra került. A hulladékhelyzet felderítése során a PET kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén összesen 5759 szennyezett helyszínt vittek térképre, amelyek közül 828 területet sikerült megtisztítani. Ha szeretnéd támogatni a petkalózok hulladékgyűjtő munkáját, itt megteheted!

A IV. PET Kupa pethajós csapatai: BUNGE, Decathlon, DHL Clean Up Hungary, EXA+, Henkel, MBH Bank, MOHU, Pannon Egyetem, Pelikánok (Gödöllői Waldorf Iskola), Prezi, Tisza 2, Zábrák

Akik nélkül nem lehetne IV. Tisza-tavi PET Kupa

A IV. Tisza-tavi PET Kupa az Energiaügyi Minisztérium főtámogatásával valósul meg.

A Zöldbolt a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járul hozzá. A Henkel évek óta támogatója a folyótisztításnak, a Tisza Cipő termékekkel, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. pedig logisztikai partnerként segíti a PET Kupát. A hulladékkezelésben kiemelt szakmai partner a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ), valamint az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. a hulladék szállításában segít.

A résztvevők vízi biztonságáról a PET Kupa versenyek kezdetétől fogva a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület gondoskodik. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően Androidra és iOS-re is letölthető a Tiszta Tisza applikáció, amely tartalmazza a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig.

A 2022-es III. Tisza-tavi PET Kupa kisfilmje: