Mi is az a „recycling art”? Nehéz lenne magát a kifejezést magyarosítani, hiszen az „újrahasznosított művészet”-ről valószínűleg az jut eszünkbe, hogy már meglévő művészi alkotások újra felhasználásáról van szó. Márpedig épp ellenkezőleg, a „recycling art”alkotók hétköznapi tárgyakat és anyagokat ruháznak fel új, művészi jelentéssel. Mivel ezek a művek műalkotásoknak készülnek, és „csak” a gyönyörködtetés a céljuk, haszonelvű megközelítésből úgy tűnhet, hogy néhány hóbortos munkájának eredményeképp lesz a szemétből ismét szemét. Valójában érdemesebb ezekre az alkotókra álkémikusokként tekinteni, hiszen a szinte értéktelen dolgokat változtatják szinte szó szerint arannyá. Vegyük példaként az újrahasznosított Optimus Prime szobrot, ami két teherautónyi eldobott járműalkatrész megfelelő kombinációjaként 7800 amerikai dollárért kelt el. A „recycling art” tehát a nem más mént az újraalkotás, az újagondolás művészete.

Íme néhány példa, művészek  újrahasznosított mesterműveiből:

BRC Designs

BRC Designs

 

A cég alapítója Benjamin Rollins Caldwell, aki egyedi bútorait időtálló és különleges anyagokból tervezi, így lesz például számítástechnikai hulladékból dohányzóasztal.

Chase Studio

Chase Studio
A stúdió fotográfusa, Andrew Chase nem csak a kamerákhoz és a vakukhoz ért, szobrokat is készít, fémhulladékot változtat óriás méretű állatokká. Például ilyen elefánttá.

Erika Iris Simmons

michael-jackson
A Ghost In The Machine sorozat a régi kazetták szalagjának „végtelen” hosszát használja ki. Ez a tulajdonság az ami régen úgy bosszantotta a hallgatókat, most pedig lehetővé teszi, hogy a művész egykori nagy zenészek „szellemét” csalogassa elő gépből, mondjuk Michael Jacksonét.

Jane Perkins

obama
Munkáiban törött ékszerek, műanyag játékok és egyéb talált apróságok állnak össze páratlan mozaikokká, amely híres politikai szereplőket ábrázolnak, például Erzsébet királynőt, Nelson Mandela-t, vagy épp Barack Obama-t.