A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az illetékes nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával az elmúlt három hétben végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését. A Pannon Eagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három pedig műholdas nyomkövetőt is.

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, sőt a madarak vedlett tollaiból DNS-ujjlenyomatot is készítenek, hogy a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól minél többet megtudjunk. Ezek a ritka madarak egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, és sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok.

Az idei évben azonban igazi szenzációra bukkantak a kutatók, ugyanis a Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában négy egészséges fiókát találtak, amelyre nem volt eddig példa hazákban. A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de négy fióka sikeres kirepülését még sohasem sikerült bizonyítani, így az elkövetkező hetekben izgulhatunk, hogy ez a saspár legyen a világrekorder.

Korábbi esetek:

  • Ukrajna, 2008: három egészséges parlagisas-fióka mellett egy fejlődésben lemaradt negyedik fiókát fényképeztek ukrán kutatók, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa;
  • Kazahsztán, 2009: négytojásos fészekaljat találtak, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa.

PannonEagle LIFE projekt keretében talált két közelmúltbeli eset:

  • Ausztria, 2018: négyfiókás fészekaljat találtak, de sajnos a fiókák kiestek a fészekből és elpusztultak;
  • Magyarország, 2018: egy háromfiókás fészekaljnál a fészek alatt egy korábban elpusztult negyedik fióka maradványát találták meg.