Tisztán elektromos meghajtásúra cserélte a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft régi járműveit. – Olvastuk a delmagyar.hu oldalán.

Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a zöldre váltással példát szeretnének mutatni, hiszen mindannyiunk kötelessége az éghajlatváltozás megfékezése. Hamarosan a Belvedere-palotával szemben egy elektromos töltőt is telepítenek. Az új gépjárműveket megáldotta Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök úr.

Steiner Attila és Gémes László, Fotó: Kuklis István

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint minden jóérzésű ember tiszta és élhető környezetet szeretne maga körül, valamint azt szeretné megóvni gyermekei és unokái számára. Úgy fogalmazott: Csongrád-Csanád megye nagyon jó ütemérzékkel felismerte a mostani idők szavát és felmérte azt, hogy mit tud tenni az élhetőbb, zöldebb környezetért. Az intézkedés összecseng a kormányzati szándékokkal, hiszen a cél az, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges országgá váljon.

2020 – ban a kormány klíma – és természetvédelmi akciótervet hirdetett, melynek része a közlekedési szektor zöldítése. 2016 óta több pályázati felhívást hirdettek, így már húszmilliárd forintnyi támogatást biztosított elektromos meghajtású járművek beszerzéséhez. 2021 januárjában már 25 ezernél is több zöld rendszámos autó volt hazánkban. Idén hétmilliárd forint támogatást nyújt a lakosság, a civil és a gazdálkodó szervezetek, valamint a személyi taxik részére. 2022-től a 25 ezer fő feletti városokban csakis elektromos buszokat lehet forgalomba állítani, ezért 2021 végén száz új zöld buszt vásárol a kormány.