Több mint 160 ezer magyarországi és külhoni diák vett részt a Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezésében zajló Határtalanul középiskolai vetélkedőn, amelynek nagydöntőjét szerdán tartották.

 

 

 

A több héten át tartó vetélkedőn a résztvevők – magyarországi és külhoni középiskolások – számos témakörben, így a magyar kultúra, történelem, néprajz, földrajz területén, valamint a magyarságot érintő kérdésekben mérték össze tudásukat. A verseny idei résztvevőinek száma minden rekordot megdöntött: több mint 160 ezer diák kapcsolódott be a játékba, akik közül 37 csapat jutott a döntőbe: 18 Magyarországról, 19 pedig a határon túlról.

Az online nagydöntő résztvevőit köszöntve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: „Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a Határtalanul program és a Határtalanul középiskolai vetélkedő mára az egyik legfontosabb nemzetpolitikai program. Nemcsak élmény, nemcsak vetélkedő, hanem a nemzeti összetartozást erősítő közösségkovácsoló erő, amelynek köszönhetően egyre erősödnek a kapcsolatok a magyarországi és a határon túli fiatalok között.”Az államtitkár gratulált minden döntős csapatnak és arra kérte a fiatalokat, hogy a verseny lezárulta után is őrizzék meg a játék során létrejött kapcsolatokat, barátságokat.

A vetélkedő első helyezettje holtversenyben a Budapesti Eötvös Gimnázium 10 b osztálya és a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc 11K osztálya lett. A második helyen a Budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata, a harmadik helyen pedig a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum osztálya végzett.

A Határtalanul középiskolai online vetélkedőn első helyet elérő csapat 1 millió forint pénzjutalomban részesül, emellett a szervezők több mint ezer további jutalmat és ajándékot osztanak ki a versenyzők között. A nagydöntőbe jutott osztályok felkészítő tanárai 100 ezer forint ösztöndíjban részesülnek csapatonként, a legjobb csapatok pedig augusztus végén részt vehetnek a Noszvajon tartandó Honfoglaló táborban.